Bezpečnost na přehradě Hracholusky hlídá vodní záchranná služba

7. srpen 2023 14:59, aktualizováno

Přehrada Hracholusky je oblíbeným cílem letních dovolených. Bezpečnost hostů, chatařů i stálých obyvatel tam přes léto hlídá vodní záchranná služba. Výjezdů má zatím srovnatelně s loňskem.

Na bezpečnost na přehradě Hracholusky i letos dohlíží Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Plzeň. Po dobu prázdnin tam slouží v nepřetržitém režimu. K zásahům vyjíždí ze základny v kempu Keramika a pomáhá řešit zdravotní i technické problémy.

Vodní záchranná služba na Hracholuskách

„Naše loď je vybavena výkonným motorem, abychom se dostali na místo zásahu v co nejkratším čase. Pracujeme se sonarem pro sonarový průzkum a pro navigaci samotného plavidla. A velkou výhodou lodi je výklopná příď, již využíváme, když se potřebujeme dostat do vody nebo přistát na písečné pláži. Těch je zrovna na Hracholuskách mnoho,“ říká Tomáš Kopáček z vodní záchranné služby.

Zatím vodní záchranka hodnotí letošní letní sezónu srovnatelně s tou loňskou, vyjela zhruba k 60 zásahům. Typ případů závisí na počasí a také na kvalitě vody. Na začátku prázdnin bylo zaznamenáno větší množství úrazů způsobených pobytem u vody. V druhé polovině července a na začátku srpna bylo už výjezdů méně a řešily se primárně technické záležitosti.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy