Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
7. srpna 2023 16:38
Čas čtení 2:19

Co vedlo libereckého úředníka k sebevraždě? V dopise na rozloučenou zmiňuje workoholismus i bossing

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Co vedlo libereckého úředníka k sebevraždě? V dopise na rozloučenou zmiňuje workoholismus i bossing
Zdroj: Liberecký kraj

Českými médii na konci minulého týdne proběhla zpráva o sebevraždě libereckého úředníka Jakuba Šepse. Ten se před dobrovolným odchodem ze světa rozhodl napsat dopis, v němž popsal důvody, které ho k činu vedly. Rodina se jeho obsah rozhodla zveřejnit.

Jakub Šeps pracoval jako vedoucí oddělení cestovního ruchu na krajském úřadě v Liberci. Ve svém dopise na rozloučenou mluví o obrovském pracovním vytížení, které se postupem času změnilo v závislost na práci. Neplacené přesčasy měly během tří let dosáhnout výše 1177 hodin. „Práci jsem naprosto jednoznačně upřednostnil a odsunul do pozadí veškeré další aktivity,“ píše v dopise.

Šeps se v textu věnuje své kariéře na libereckém úřadě, během které se mu podařilo dosáhnout mnoha pracovních úspěchů. Na pozici vedoucího oddělení nastoupil poté, co jedna z jeho kolegyň odešla na mateřskou dovolenou. Bylo mu slíbeno, že svoji práci bude moci nadále vykonávat i po jejím návratu.

Jakub Šeps se o svém workoholismu před dvěma lety rozpovídal v pořadu „S Jirkou u Valdštejna“ na youtubovém kanálu Kafe nebo Drink?

Opak byl však pravdou a Šepsovi bylo namísto lukrativní funkce na krajském úřadě navrženo místo ve vedení marketingové kampaně liberecké zoo. Postup vedení úřadu Šeps ve svém dopise označil za zradu. 

„A tak se mi ve středu 3. 5. 2023 totálně změnil dosavadní svět. Začal jsem si uvědomovat, že celé to snažení bylo vlastně zbytečné a že slova náměstkyně byly jenom politické proklamace, tedy řečí normálního člověka = LŽI,“ stojí v dopise. Jakub Šeps ukončil svůj život v pondělí 31. července.

K případu se již vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj): „To, že to takhle dopadlo, považuji za tragédii jak osobní, tak obecně i pro jeho kolegy a pravidelné spolupracovníky,“ uvedl pro Seznam Zprávy

7. srpna 2023 13:42 Čas čtení 1:03 „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji

Jakub Šeps ve svém dopise zmínil také vedoucího odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Reného Brože, jehož chování prý vykazovalo známky bossingu. „Z pracovních povinností se tento muž (René Brož, pozn. red.) snaží mít vše co nejrychleji vyřešené (bez ohledu na kvalitu řešení), zaměstnanci jsou čísla v tabulce,“ popisuje Šeps chování svého nadřízeného, který se měl dopouštět nadávek, ponižování, arogance či zesměšňování pracovníků úřadu.

Proti obviněním z bossingu se však ohradil ředitel krajského úřadu René Havlík: „Důrazně odmítáme, že by na pracovišti docházelo k šikaně nebo bossingu. Jakub si byl vědom toho, že práci má na dobu určitou, a odmítl jiná nabízená místa,“ uvedl pro deník Blesk.

Co je to workoholismus?

Pojmem workoholismus se rozumí chorobná závislost na práci, která může vést až k rozpadům vztahů s rodinou a přáteli, zdravotním a psychickým problémům. Nejvíce ohroženými skupinami jsou podle webu Ministerstva zdravotnictví náročná povolání, mezi které patří učitelé, letečtí dispečeři, lékaři, burzovní makléři či novináři.

Příznaky workoholismu podle Ministerstva zdravotnictví:
  • Nedokážu ovládat svou touhu po práci, ačkoliv si vědomě přeju mít nad ní kontrolu.
  • Pokud přeruším práci, ať dobrovolně, či nedobrovolně (nemoc, víkendy, dovolená apod.), cítím úzkost, smutek, bolí mne hlava, žaludek.
  • Onemocněl jsem z přepracování.
  • Mám problémy s partnerem/partnerkou, která si stěžuje, že s ní netrávím žádný čas. Nestýkám se s přáteli kvůli nadměrnému pracovnímu nasazení.

Máš pocit, že bys mohl*a ublížit sobě nebo někomu jinému? Obrať se úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h.

Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.

Jsi už dospělý*á, trápí tě myšlenky na sebevraždu a neumíš si žádné jiné východisko představit? Zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.
Domů
Sdílet
Diskuse