Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K šikaně nedocházelo, řekl o sebevraždě zaměstnance úřad. Prověří přesčasy

  16:50
Vedení Libereckého kraje se vyjádřilo k sebevraždě vedoucího cestovního ruchu Jakuba Šepse. Ten se ve svém dopise na rozloučenou zmiňoval o workoholismu a bossingu. Zmínil i náměstkyni hejtmana Květu Vinklátovou a svého nadřízeného Reného Brože. Podle ředitele krajského úřadu k žádnému bossingu na pracovišti nedocházelo.

O smrti Jakuba Šepse (na snímku) informoval krajský úřad. | foto: Liberecký kraj

Šeps spáchal sebevraždu 31. července a zanechal po sobě rozsáhlý dopis na rozloučenou, který následně zveřejnil jeho bratr. Na sedmi stranách úředník popisuje svůj život, i to, jak začínal a pracoval na krajském úřadu. Právě práce na pozici vedoucího oddělení u něj dle jeho slov vyvolala workoholismus.

„Workoholismus je nemoc, ale nemocná osoba je ve stádiu, kde se léčit nechce, vlastně si to vůbec nepřipouští. Pracuje vždy s nějakým konkrétním cílem, vizí. Často jsou to peníze, pro dobro společnosti atd. Proto se nebojte nabídnout pomocnou ruku, či spíš učiňte konkrétní kroky,“ stálo například v dopise, který obsahoval kritiku vedení kraje.

Úředník z Liberce spáchal sebevraždu, v dopise píše o workoholismu i bossingu

V dopisu zmínil svého nadřízeného Reného Brože a náměstkyni hejtmana pro cestovní ruch Květu Vinklátovou. Ta se k němu dle jeho slov nezachovala spravedlivě, když mu nenabídla adekvátní místo poté, co se na jeho pozici měla vrátit kolegyně z mateřské dovolené.

Vinklátová tvrdí, že ji smrt mladého muže zdrtila. „Přišel k nám na zástup za mateřskou dovolenou a bylo od samého začátku dané, a to ze zákona, že jeho setrvání v pozici vedoucího bude jen otázkou rozhodnutí kolegyně, zda se po mateřské dovolené vrátí, či ne. Proto jsme spolu od loňského roku probírali obě varianty. Velmi jsme stáli o to, aby u nás zůstal,“ říká náměstkyně.

Před rokem za ní měl Šeps přijít s tím, že je unavený, příliš pracuje a není schopen práci vyhnat z hlavy ani ve volných chvílích. Situaci spolu řešili i u Vinklátové doma.

„Během dlouhého rozhovoru jsem mu nabídla pomoc jak v osobní situaci, tak jsme probrali nutnost nějakého řádu v jeho pracovním a osobním životě, a také variantu odborné pomoci. Informovala jsem o tom vedoucího krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Reného Brože, který se snažil situaci sledovat, řešit a korigovat. Následující měsíce mě Jakub vždy s radostí informoval o tom, že se mu to daří, začal chodit cvičit, upravil si jídelníček, chodil mezi lidi a hlídal si pracovní rozvrh. Na oddělení přibyli smluvní brigádníci a rada kraje odsouhlasila výrazné navýšení přímých dotací destinačním společnostem, které převzaly část agendy,“ pokračuje Vinklátová.

Podle ní byl Šeps vynikající v marketingu cestovního ruchu. Nová příležitost se tak měla objevit při vzniku společné vstupenky do kulturních organizací a také v potřebě pracovat na společném marketingu těchto organizací.

„Nabídli jsme Jakubovi s vedoucím odboru právě tuto variantu, s tím, že bude mít zcela volnou ruku vymyslet a realizovat celý systém. Z praktických důvodů buď pod zoo, nebo Agenturou regionálního rozvoje. Byla to velká výzva. Jakub si vzal čas na rozmyšlenou, který jsme na jeho žádost opakovaně prodloužili. Bohužel, potom nastal zvrat, jehož výsledek už znáte,“ dodává Vinklátová.

Hejtman nechá prověřit přesčasy

K sebevraždě dvaatřicetiletého úředníka se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Šeps v dopisu upozorňoval, že měl 1 177 hodin oficiálně zaevidovaných přesčasů.

„K této tragédii jsme se jako politické vedení sešli s ředitelem úřadu Reném Havlíkem a požádali jsme ho o prověření čerpání přesčasových hodin a využívání fondu pracovní doby u zaměstnanců. S analýzou se chceme důkladně seznámit. Požádal jsem inspektorát práce, aby provedl kontrolu s důrazem na dodržování zákoníku práce a toho, zdali zaměstnavatel plní všechny své povinnosti vůči zaměstnancům. Pan ředitel nás informoval, že nabídka psychologické pomoci ze strany kraje funguje směrem k zaměstnancům dlouhodobě. Nyní pan ředitel a vedoucí jednotlivých odborů tuto možnost zopakují všem zaměstnancům,“ uvedl Půta.

Workoholiků si společnost cení. Dokud nepadnou, říká psycholožka

Úmrtí Jakuba Šepse zasáhlo i právě ředitele úřadu Reného Havlíka. „Celou událost na odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu jsem okamžitě prověřil. Z jednání s vedoucím, panem Reném Brožem, a také celým odborem jednoznačně vyvstalo, že k žádné šikaně nebo bossingu na tomto odboru nedochází a nikdy nedocházelo. Ona nešťastně formulovaná komunikace mezi oběma kolegy je výsledkem vypjaté situace v době, kdy se Jakub Šeps dozvěděl, že se vrací na jeho místo kolegyně po mateřské dovolené,“ míní Havlík.

Tragédie mladého lidského života

Podle něj by prý část veřejnosti vedoucího Brože nejraději viděla jako strůjce a příčinu Jakubova konání. Ten například v korespondenci zveřejněné v dopisu na rozloučenou nazývá Šepse idiotem.

„Prosím, nevynášejme soudy, nelynčujme nikoho ani se k tomu nenechme davem přinutit. Zadal jsem audit, který situaci nejen na zmíněném odboru, ale i na celém krajském úřadu, ještě jednou důkladně prověří. Je potřeba zdůraznit, že krajský úřad má svoje vlastní mechanismy, které mají za cíl nabídnout pomoc každému, kdo o ni požádá. Máme schránku důvěry, pravidelně zadáváme audity prověřující, zdali nejsou úředníci přetěžování, nabízíme také odbornou a podpůrnou psychologickou pomoc. Snažíme se také podporovat psychohygienu zaměstnanců školeními, motivací a dalšími kroky,“ pokračuje ředitel.

Případ Jakuba Šepse je podle něj tragédií mladého lidského života. „Jakub bohužel neviděl jeho smysl jinde než v práci. Jiné místo vedoucího oddělení cestovního ruchu na dobu neurčitou úřad nemá, o nabízené místo pan Šeps neměl zájem. Děláme pro zaměstnance opravdu mnoho a myslím si, že jsme férový zaměstnavatel. Budeme nadále pracovat s psychohygienou zaměstnanců tak, abychom jim v obtížných situacích vždy nabídli pomocnou ruku,“ dodal René Havlík.

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...