https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celosvetove-ohrozena-postolka-rudonoha-vyvedla-na-hodoninsku-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celosvětově ohrožená poštolka rudonohá vyvedla na Hodonínsku mláďata

7.8.2023 20:02 (ČTK)
Poštolka rudonohá je přibližně stejně velká jako poštolka obecná, která je v Česku běžná. "Barevně se však od poštolky obecné liší.
Poštolka rudonohá je přibližně stejně velká jako poštolka obecná, která je v Česku běžná. "Barevně se však od poštolky obecné liší.
Celosvětově ohrožená poštolka rudonohá se téměř po 90 letech vrátila na jižní Moravu. Pár dravců vyvedl na Hodonínsku čtyři mláďata, řekl ČTK jednatel jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Gašpar Čamlík. Kromě jižní Moravy zahnízdila poštolka rudonohá letos také na střední Moravě, dlouhodobě se vyskytuje v Maďarsku nebo na hranicích Slovenska a Rakouska.
 

Poštolka rudonohá je přibližně stejně velká jako poštolka obecná, která je v Česku běžná. "Barevně se však od poštolky obecné liší, je o něco tmavší. Samec má úžasnou, modrošedou barvu. Kolem noh je poštolka tmavě oranžová až rudá, proto se jí říká rudonohá. Ozobí má červené," popsal Čamlík asi třicet centimetrů velkého dravce.

Na poštolku rudonohou narazil náhodou ornitolog Marek Palička. "Na poli uviděl lovícího samce, který si kořist vždy někam odnášel. Kolega si tedy počkal a zjistil, že samec nosí potravu do hnízda," řekl Čamlík. Pár vyvedl pět mláďat, zachránit se podařilo čtyři. "Jedno mládě z hnízda vypadlo. Při záchranné akci jej ornitologové spolu s hasiči do hnízda vrátili, mezitím však jedno další mládě z rozpadlého hnízda vypadlo a to už se nepodařilo zachránit," doplnil Čamlík.

Podle Čamlíka se poštolce rudonohé daří na Slovensku, v Maďarsku nebo v Rakousku. Patří mezi celosvětově ohrožené druhy, především kvůli tomu, že se živí hmyzem, kterého dlouhodobě ubývá. "Letos máme však nějakou expanzi, poštolky zahnízdily i na střední Moravě. Možná je to i díky opatřením, která se na ochranu poštolky rudonohé především v Maďarsku zavádí," doplnil Čamlík. Mezi účinná opatření patří podle něj šetrnější zemědělství, výsadba stromů, zeleně a ochrana kolonií krkavců, ve kterých poštolka rudonohá často žije.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.8.2023 20:19
Oni novináři si neustále pletou krkavce a havrany. Krkavec nedělá kolonie.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.8.2023 20:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Navíc havrani (kolonie) jsou poměrně vzácní, řádově více příležitostí nabízejí hnízda hojné straky či šedivky, příp káně či hřivnáče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist