Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Anticiganismus ve Velké Británii? Leták konzervativního politika proti Romům a Travellerům vyvolal vlnu kritiky

07. srpna 2023
Čtení na 2 minuty
Pozemek u Glasgow, na kterém žijí Romové a Travelleři (FOTO: Lairich Rig, CC BY-SA 2.0)
Pozemek u Glasgow, na kterém žijí Romové a Travelleři (FOTO: Lairich Rig, CC BY-SA 2.0)
Vlnu pobouření vyvolal ve Velké Británii leták velšského státního tajemníka a člena parlamentu Davida Daviese, který byl namířen proti zdejší komunitě Romů a Travellerů. Leták kvůli podněcování z rasismus proti této skupině obyvatel dokonce začala vyšetřovat policie. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Leták s heslem “Areál pro Cikány, Romy a Travellery již brzy ve vašem okolí!” distribuoval konzervativní poslanec s tím, že se obává, že veřejné konzultace o plánech, která se koná během letních prázdnin, znamená, že “mnoho obyvatel se jí nebude moci zúčastnit”. Podle ochránců lidských práv však tato letáková kampaň hraničí s rasismem.

Romové a Travelleři

Skupiny Travellerů představovaly původně neromské neusazené obyvatelstvo s kočovným způsobem obživy, které existovaly na britských ostrovech pravděpodobně ještě před příchodem prvních romských obyvatel na začátku 16.století. Jelikož traveleři a tehdejší Romové měli podobný způsob života, jejich vzájemná provázanost se prohlubovala prostřednictvím smíšených sňatků a většinové obyvatelstvo je dodnes vnímá v podstatě jako jednolitou skupinu.

Komentátor Ben Smoke v britském deníku The Guardian uvádí, že tyto letáky odhalují komplexní systém útlaku a pronásledování, jehož cílem je vymýtit romskou kulturu i samotné příslušníky této komunity. “Tato země má dlouhou historii šíření tohoto druhu rasismu a ten se v posledních několika letech ještě prohloubil,” uvedl Ben Smoke v komentáři.

Smoke připomíná, že podle šetření BBC z roku 2017 byla vybudována necelá třetina stanovišť nutných pro tyto komunity, přičemž mnoho místních úřadů nevyužilo finanční prostředky určené na jejich vybudování. Konzervativní strana ve svém volebním manifestu z roku 2019 slíbila “potírat nepovolené táboření” a učinila tak přijetím zákona o veřejném pořádku, který kriminalizuje neoprávněné vniknutí na cizí pozemek.

Zpráva hnutí Travellerů uvádí, že 91 % osob komunity se setkalo s diskriminací, přičemž 77 % z nich se stalo obětí nenávistných projevů nebo trestných činů z nenávisti. Průzkum také zjistil, že 40 % britských rodičů by bylo “nešťastných”, kdyby jejich blízký člen rodiny navázal vztah s Travellerem nebo Romem.

“Řekněme si to jasně: nejde jen o problém Konzervativní strany. Nálady proti této komunitě existují napříč politickým spektrem – v roce 2021 se labouristická poslankyně Charlotte Nicholsová musela omluvit za vlastní sérii letáků, které slibovaly, že se vypořádají s ‘cikánskými nájezdy’,” uvedl v komentáři Ben Smoke, podle kterého nejsou bez viny ani média.

“Od štvavých sloupků až po zpackaná ‘vyšetřování kriminality Travellerů’ – kolektivní dopad staletého útoku na příslušníky komunity spočívá v tom, že jsou i nadále považováni za méněcenné lidi. Jako lidé, kteří nejsou hodni bezpečí, ochrany a štěstí,” dodal komentátor.

V rámci všech skupin mají příslušníci komunity Romů a Travellerů jedny z nejhorších zdravotních výsledků. Průměrná délka života mužů a žen je 50 let. Žijí v chudobě, deprivaci a mají obrovské problémy s duševním zdravím. Kolektivní útok na komunity tyto problémy nijak neřeší – izolace a předsudky je ještě zhoršují a zároveň kriminalizují skupiny lidí na základě jejich etnické příslušnosti.

“Tato série letáků byla distribuována ve stejný týden, kdy se připomínáme Památný den obětí romského holokaustu, který by nám měl připomenout, že se musíme poučit z minulosti a nahradit nenávistnou a očerňující kampaň uznáním lidí z řad této komunity jako lidských bytostí, které si zaslouží podporu, příležitosti a naději,” dodal v britském deník The Guardian ben Smoke.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon