Levandule a zdraví žen. Pomáhá s menstruačními bolestmi i migrénou | Moje zdraví

Levandule a zdraví žen. Pomáhá s menstruačními bolestmi i migrénou

Levandule a zdraví žen. Pomáhá s menstruačními bolestmi i migrénou
Levandule a zdraví žen • Autor: iStock.com
8. srpna 2023 • 06:00

Levandule je každému známá pro své voňavé fialové květy, které se na rostlině obnovují každý rok. Též je dokázáno, že v sobě ukrývá řadu zdravotních přínosů. Jak pomáhá ve zdraví žen?

Léčivá síla bylin je známá od pravěku. A jednou z dávných léčivých bylin je i levandule. Je to kvůli tomu, že části rostliny obsahují různé chemické sloučeniny, které pozitivně ovlivňují tělo. Mezi tyto sloučeniny patří flavonoidy, které se nacházejí také v zelenině a ovoci, a kumarin. Oba mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Léčebné rozpětí má tedy levandule široké, a to od zlepšení náladypo léčbu koliky.

Video se připravuje ...
Připravte si domácí levandulový sirup.VIDEO 

Česká levandule chodouňská

Velké úspěchy na poli léčby sklízí levandule chodouňská pěstovaná speciálně v Čechách. Vědecký výzkum týmu VŠCHT prokázal unikátní obsah léčivých látek v bio levanduli lékařské Angustifolia munstead pěstované v Chodouni u Berouna na vápencových mořích geoparku Barrandien – v tzv. levanduli chodouňské. Její pozitivní účinky při celostní léčbě mnoha civilizačních nemocí vyzkoušely již desítky pacientů. ”Hladina biodynamických látek, především flavonoidů, které dnes často zachraňují životy u autoimunitních onemocnění, psychických onemocnění, neurologických chorob či problémů s imunitou, byla u levandule chodouňské až šestinásobně vyšší než u ostatních bio levandulí, například z Francie, Bulharska, Izraele, Chorvatska, Slovenska nebo i ČR,” říká Helena Neumannová, která v roce 2012 se svým týmem vysadila levanduli lékařskou v Chodouni. „Výjimečné výsledky jsme za uplynulých 5 let zaznamenali také u klientů s epilepsií, alzheimerem, roztroušenou sklerózou nebo ztrátou imunity. Nyní se pouštíme do problémů hormonálního charakteru především u žen a také alopecie (ztráta vlasů a ochlupení), protože kolegové v USA mají s levandulí lékařskou excelentní výsledky také v této oblasti,“ doplňuje Neumannová z Levandulového údolí v Chodouni.

Levandule a ženské zdraví

Používá se v různých formách. Jednou z nich je levandulový esenciální olej. Ale tady pozor. Esenciální oleje jsou koncentrované rostlinné extrakty, a protože jsou silné, používejte je střídmě a opatrně. Vždy se řiďte pokyny prodejce, jak je správně ředit a aplikovat. Levandule je též součástí čajových směsí, kosmetických produktů, mýdel i bylinných směsí, masážních olejů a přísad do koupelí. 

Menstruace

Zmírňuje menstruační bolesti: V jedné studii ženy, které cítily levanduli 30 minut denně během prvních tří dnů menstruace, měly po dvou měsících menší bolesti. Jiný výzkum spatřil přínos v aplikaci levandulového esenciálního oleje na břicho, díky čemuž se zmenšily menstruační bolesti. Neboť – jak je známo – příjemné vůně olejů snižují stres, a to snižuje bolest. Masáž břicha éterickými oleji zlepšuje krevní oběh, což snižuje křeče, a navíc levandulové oleje mají své vlastní účinky – zmírňují stahy děložního svalstva.

Zastaví negativní premenstruační náladu: Ve  studii z roku 2013, kterou uvádí časopis Biopsychosocial Medicine, se ženy před menstruací, které vdechovaly aroma levandulového esenciálního oleje po dobu 10 minut, cítily šťastnější, klidnější a soustředěnější

Zmírňuje migrénu: Trpíte-li na migrény související s  hormonálním cyklem nebo z jiných důvodů, jako jsou počasí nebo jídlo, zkuste inhalovat levandulový esenciální olej po dobu 15 minut. Levandule má totiž příznivé účinky i ve zmírňování migrén. Vědci se domnívají, že sloučeniny v aromatu levandule mohou zvrátit změny krevních cév v pokožce hlavy, které přispívají k migrénové bolesti.

Těhotenství

Levandule je jednou z nejuniverzálnějších přírodních terapií, které můžete najít. Na rozdíl od mnoha jiných rostlin ji lze bezpečně používat téměř po celé těhotenství, během porodu a na novorozence. (Nicméně je vhodné být opatrná při používání levandulových olejů v prvním trimestru těhotenství, zvláště pokud jste v minulosti potratila.) Levandulový olej lze přidat do koupele, aby pomohl zmírnit těhotenské bolesti a zmírnit stres. Může také působit jako přírodní antiseptikum a repelent proti hmyzu, což je užitečné, neboť mnoho farmaceutických mastí není vhodné používat v těhotenství.

Avšak při používání levandulového oleje v těhotenství byste se měla ujistit, že jste oleje důkladně naředila.

Menopauza

Nespavost: Jednou z obtíží menopauzy je nespavost, problémy se spánkem obecně. Naštěstí je tu levandule, která spánek podporuje. Některé studie naznačují, že levandule může zvýšit hladinu melatoninu v těle, a podpořit tak lepší noční odpočinek. Vedle toho pomáhá s náladou, proti úzkosti a depresím. Levandule je totiž známá svou schopností uklidňovat nervový systém, zvednout náladu, a dokonce snižovat krevní tlak. Má relaxační účinky a dokáže zpomalit srdeční frekvenci.

Návaly horka: Bylo prokázáno, že levandulová aromaterapie snížila návaly horka během menopauzy.

Snižuje úzkost: Dalším častým příznakem menopauzy jsou úzkosti a stres. A na tuto oblast je levandule expertem. Jednou z největších výhod levandule je její prokázaná zásluha při snižování stresu a úzkosti. “Vůně levandule zvyšuje mozkovou aktivitu," vysvětluje neurolog a neurochirurg Hafize Abdula Majid, MBB. "Vůně ovlivňuje náladu, produktivitu a mírní duševní onemocnění tím, že poskytuje mozku klid." Není divu, že se levandule nachází v těch nejlepších aromatických svíčkách. Použití levandulového esenciálního oleje v difuzéru nejen provoní váš byt, ale také tím, že má levandule anxiolytické vlastnosti, zmírní úzkost. Dokáže snížit úzkost srovnatelně s běžnými léky na úzkost.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.