Hvězdy a pruhy. Odhalíme, jak vznikla americká vlajka

Hvězdy a pruhy. Odhalíme, jak vznikla americká vlajka

Foto: Aaron Burden / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Americká vlajka má hlubokou symboliku, její barvy byly velmi pečlivě vybrány a každý tvar, pruh i hvězda má svůj význam. K jejímu původu se pojí i zajímavá legenda. Americká vlajka v typických červeno-modro-bílých barvách je symbolem nezávislosti.

Přestože její původ není zcela jasný, její symbolika je naprosto přesně daná. Podívejme se, co vlastně hvězdy a pruhy na americké vlajce znamenají, jak vznikly a jaké zvyky se k ní vážou.

Vznik americké vlajky

Původ hvězd a pruhů se stal součástí amerického folklóru. Obecně se věří, že první americkou vlajku vyrobila Betsy Rossová. Za místo vzniku hvězd a pruhů se však prohlašují různá města v koloniální Americe. 14. června 1777 přijal Kontinentální kongres hvězdy a pruhy jako oficiální vlajku Spojených států amerických.

Jak vysvětluje Jesse Greenspan v článku pro časopis History, toto usnesení bylo nezbytné kvůli Deklaraci nezávislosti. Předtím měla každá kolonie svou vlastní vlajku, kterou vyvěšovala na koloniálních plavidlech. Anglie tato ozbrojená plavidla považovala za pirátské lodě a jejich posádky při zajetí věšela.

Betsy Rossová

Ačkoli to většina historiků považuje za přinejmenším diskutabilní, v rodině Rossových se traduje historka o vzniku původní vlajky, která je většinově přijata. Generál George Washington, vrchní velitel kontinentální armády, a dva členové kongresového výboru –⁠ Robert Morris a George Ross –⁠ navštívili v roce 1776 švadlenu, paní Rossovou s žádostí o ušití vlajky. 

Betsy Rossová přesvědčila George Washingtona, aby změnil tvar hvězd na náčrtu vlajky, který jí ukázal, ze šesticípých na pěticípé, a ukázala mu, že je snazší a rychlejší vystřihnout a přišít hvězdy pěticípé. Vlajky tak ušije rychleji. Historka je již velmi zažitá a všeobecně přijímaná a dům Betsy Rossové ve Philadelfii je jednou z nejnavštěvovanějších historických atrakcí města.

Reklama

Symbolika americké vlajky

Americká vlajka byla navržena tak, aby představovala nový svazek třinácti původních států: měla mít třináct pruhů, střídavě červených a bílých, a třináct hvězd, bílých na modrém poli. Na jedné z prvních vlajek byly hvězdy uspořádány do kruhu, což vycházelo z myšlenky, že všechny kolonie jsou si rovny. Třináct pruhů ležících vedle sebe představovalo boj za nezávislost; červená znamenala statečnost, bílá čistotu a modrá věrnost.

V roce 1818 se Kongres Spojených států po několika změnách designu rozhodl zachovat původních třináct pruhů na vlajce a přidat nové hvězdy, které odrážely každý nový stát, který vstoupil do Unie. Od té doby Američané bojovali a umírali za zachování ideálů demokracie, které vlajka představuje. Vlajka má nyní 50 hvězd, jednu za každý stát a 13 pruhů značících původní kolonie.

Použití a zacházení s vlajkou

I pro americkou vlajku platí jistá pravidla. Toto je výběr 5 nejzajímavějších ze shrnutí amerického poslance Michael J. Cusicka:

  1. V noci může být vlajka vyvěšena pouze tehdy, je-li řádně osvětlena.
  2. V Den památky padlých vyvěste vlajku na půl žerdi pouze do poledne; poté ji vyvěste na vrchol žerdi.
  3. Vlajka by se nikdy neměla dotýkat země nebo podlahy, neměla by se otírat o žádné předměty, ani by neměla být používána jako jakákoliv drapérie.
  4. Vlajka by nikdy neměla být vyvěšena se spuštěným svazkem. S výjimkou případů, kdy slouží jako nouzový signál v případě mimořádného nebezpečí.
  5. Pokud vlajka již není ve stavu, kdy by mohla být vyvěšena, měla by být důstojným způsobem zničena, nejlépe spálením.

Zajímavosti o americké vlajce

Na závěr pro vás máme několik zajímavostí o americké vlajce, které shromáždila American Flag Foundation:  

  • Americká vlajka měla 27 verzí: Současná verze je jediná, která vydržela déle než 50 let.
  • Současný návrh nebyl vytvořen profesionálně: Autorem je tehdy sedmnáctiletý středoškolský student Robert G. Heft z Lancasteru ve státě Ohio, který návrh předložil v soutěži v roce 1958. Z více než 1 500 návrhů jej vybral prezident Dwight Eisenhower.
  • Pět amerických vlajek se dostalo na Měsíc: Pravděpodobně jste na Měsíci viděli Neila Armstronga s americkou vlajkou, ale není jediný, kdo ji na povrchu Měsíce vyvěsil. Pět dalších misí Apollo, 12, 14, 15, 16 a 17, skončilo umístěním vlajky na Měsíci astronautem.
Reklama
Reklama