Chátrající jindřichohradecký kostel, v němž odpočívají Černínové, se mimořádně otevírá. Lidé přispívají na obnovu

8. srpen 2023 10:17

Kostel svatého Jakuba v Jindřichově Hradci je místem posledního odpočinku zdejší větve Černínů. Chátrající rodinná hrobka členů významného rodu je téměř po celý rok zamčená. Lidé ji znají jen jako kostel bez oken s rozpadlým schodištěm. Teď se ale každou srpnovou neděli památka otevírá a zájem o prohlídky ukazuje, že lidem není její osud lhostejný.

„Je to takové mýtické místo. Léta jsem se sem chtěl podívat, tak jsem dneska přišel, i když počasí nepřeje,“ říká pan Václav, který i přes vytrvalý déšť vyrazil na nedělní prohlídku kostela svatého Jakuba v Jindřichově Hradci.

Kostel je rodovou černínskou hrobkou. „Tak jako je v Třeboni známá Schwarzenberská hrobka, tak o něco málo později se i Karel Evžen Černín rozhodl, že založí novou rodovou hrobku, a to na místě už staršího kostela, který stál na vrchu nad Jindřichovým Hradcem asi od začátku 16. století,“ vysvětluje kastelán jindřichohradeckého zámku Jan Mikeš.

Díky své poloze je kostel oblíbeným cílem vycházek. „Na procházku sem chodím poměrně často, už jako malá holka jsem sem chodila s partou kamarádů. Teď jsem využila příležitost, že je kostel otevřený. Je to zajímavé, ale neutěšené,“ komentuje návštěvnice Jana.

Čtěte také

Okny bez skel je slyšet déšť. V okenních rámech jsou pouze drátěné sítě, které chrání kostel před padajícím listím, zvířaty i nezvanými návštěvníky. V minulosti bylo místo několikrát vykradeno, „Kostel byl po roce 1945 ponechán svému osudu a chátral. Na začátku 90. let a potom ještě jednou asi v roce 1996 byl vykraden, bohužel včetně zhanobení ostatků rodu Černínů,“ vypráví kastelán.

Průvodkyně Hana Pelcová návštěvníkům ukazuje vybavení kostela. „Moc se tady toho nenachází – základní vybavení oltáře, lavice. Lidé ale můžou vyjít přes kúr na ochoz a podívat se do parku. Stromy jsou vysoké, takže výhled není takový, jaký býval, ale i tak to za to stojí,“ popisuje.

O srpnových nedělích se kostel otevírá od 13 do 16 hodin. Je tu i kasička na finanční dary. Díky sbírce už se podařilo obnovit polovinu kostelních lavic. „Doufáme, že letos se podaří nashromáždit dostatek prostředků k tomu, aby bylo možné zrestaurovat druhou část,“ dodává Jan Mikeš. Druhé sbírkové místo na obnovu kostela svatého Jakuba je v areálu jindřichohradeckého zámku.

Spustit audio

Související