Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté už prorůstají i německou policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti Chiaře Malzové, příslušnici německé spolkové policie, bylo zahájeno disciplinární řízení kvůli její práci pro Letzte Generation (Poslední generaci), hnutí klimatických extremistů. Podle německého listu Die Welt vychází najevo, že se příslušníci organizace uchytili drápkem ve strukturách německé policie.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace)

Článek

„Působila v pracovní skupině policistů jako prostředník pro navazování kontaktů. S klimatickými aktivisty údajně aktivně spolupracuje sedm dalších policistů,“ napsal v úterý web listu Die Welt.

„Šílené, ale pravdivé: Přestože prokurátoři v Mnichově a Neuruppinu vyšetřují Poslední generaci kvůli obvinění z vytvoření zločinecké organizace, s klimatickými aktivisty spolupracuje i řada policistů,“ dodal portál.

Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) se nyní v interním oběžníku ptá všech německých policejních orgánů, co se děje. V e-mailu se bavorští vyšetřovatelé zajímají o to, které policejní složky aktivisté kontaktovali, jaké jim učinili nabídky, konkrétně kupříkladu na pořádání seminářů.

Klimatičtí extremisté přerušili cyklistické MS ve Skotsku. Českému závodníkovi zkazili únik

Evropa

V interním e-mailu se dále uvádí, že je třeba zjistit další podrobnosti od policejních a velitelských center po celé zemi. Chtějí vědět, kdo z Poslední generace policisty na tyto besedy pozval, případně zda policie sama oslovila klimatické extremisty a zda jsou k dispozici také protokoly o zvacích dopisech.

Bavorská LKA se dále ptá, zda během rozhovorů zazněly nabídky na členství v Poslední generaci nebo na její podporu. Oběžník má stanovenou lhůtu: Kolegové v celé zemi mají odpovědět do 11. srpna.

Síť se rozrůstá

V polovině letošního května nechali bavorští vyšetřovatelé prohledat 15 bytů po celém Německu a zabavili datové nosiče, dárcovské účty a webové stránky Poslední generace. Vyšetřování míří proti sedmi klimatickým extremistům. Podle generálního prokurátora prověřují, zda nemohlo dojít ke spáchání dalších trestných činů vůči jednotlivým obviněným, jako je pokus o narušení veřejného provozu, vniknutí na cizí pozemek a poškození majetku. Toto podezření se týká možného činu sabotáže proti ropovodu mezi Terstem a Ingolstadtem.

Vyšetřování ztěžuje skutečnost, že s Poslední generací zřejmě spolupracuje řada policistů. Před čtrnácti dny nedělník Welt am Sonntag informoval o strategii Poslední generace na sociálních sítích. Podle této zprávy zahrnuje okruh jejích příznivců asi sto policistů, kteří s hnutím sympatizují, a to nejen individuálně, ale i organizovaně – v pracovní skupině pro vytváření policejních sítí.

Vede ji Chiara Malzová (32) z Meklenburska-Předního Pomořanska. Kromě ní působí v úzké síti klimatických aktivistů dalších sedm policistů, potvrdil vrchní policejní komisař. Udržují kontakty s 80 až 100 dalšími policisty. Síť se rozkládá na území několika spolkových zemí a úřadů a neustále se rozrůstá.

Zaostřeno na šéfy

Podle dokumentů, které získal Die Welt, se Poslední generace písemně obrátila na všechny německé policejní vysoké školy. Na několika policejních školách se už odehrály akce a semináře. Německá policejní univerzita v Münsteru, Bádensko-württemberská policejní univerzita a Berlínská vysoká škola ekonomie a práva na požádání potvrdily, že se takové akce konaly. Podle interního zápisu aktivistů se přednášky na policejní akademii v Bádensku-Württembersku zúčastnilo více než 900 studentů.

Kromě několika akcí na německých policejních univerzitách se aktivisté setkali také s vysoce postavenými policejními představiteli, například s Jörgem Kubiessou, saským zemským policejním šéfem, a Barbarou Slowikovou, velitelkou berlínské policie.

Po setkání s ní extremisté poznamenali: „Nálada výbušná, ospravedlňuje policejní útoky, žádné pochopení.“ Schůzku s Kubiessou naopak hodnotili opačně: „Narazili jsme na pochopení a po dvou hodinách jsme odcházeli v dobré náladě.“

Klimatičtí extremisté nepustili v Londýně matku spěchající s dítětem do nemocnice

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám