LÉTO NA JIHU ČECH: Na Paseckou šedesátku vyběhlo rekordních 170 mladých hasičů

LÉTO NA JIHU ČECH: Na Paseckou šedesátku vyběhlo rekordních 170 mladých hasičů

 

Rekordní počet 170 závodníků vyběhl v sobotu 5. srpna na trať 5. ročníku Pasecké šedesátky, dnes už tradičního klání mladých hasičů v požárním sportu, konaného v obci Paseky na Písecku. V účasti jim přitom nezabránil ani vydatný celodenní déšť. Akci s celorepublikovým dosahem, jež byla součástí programu letošního Oranžového roku v okolí temelínské jaderné elektrárny, podpořila Skupina ČEZ a Jihočeský kraj.

„Deštivé počasí některé závodníky pravděpodobně odradilo. Původně byla nahlášena účast 198 závodníků, ale i tak jich nakonec dorazil rekordní počet. 170 dětí ve věku od tří do patnácti let z Jihočeského, Středočeského a Plzeňského kraje,“ uvedla hlavní rozhodčí Pasecké šedesátky a vedoucí odborné rady mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) okresu Písek Jana Vaněčková.

Pasecká šedesátka, běh mladých hasičů na 60 metrů s překážkami, je nejen ojedinělou soutěží svého druhu na jihu Čech, ale také součástí seriálu závodů Brdsko-Vltavské šedesátky a je současně nominačním závodem pro Mistrovství České republiky mladých hasičů v běhu na 60 metrů s překážkami.

„Letošní soutěž měla i charitativní rozměr. Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Paseky spolupracuje s Charitou Písek, například na Tříkrálové sbírce. Prostřednictvím Pasecké šedesátky se nyní zapojil také do projektu Dobročin, jehož cílem je podpora činnosti charity. A tak si účastníci soutěže mohli nechat za drobný příspěvek namalovat obličej. Na Pasecké šedesátce se podařilo pro Charitu Písek získat 3 700 korun,“ poznamenala Jana Vaněčková.

Závodníci ve věku od 3 do 15 let soutěžili ve třech kategoriích: Přípravka dívky a chlapci s ročníky narození 2016 až 2020, Mladší dívky a chlapci s ročníky narození 2012 až 2016 a Starší dívky a chlapci s ročníky narození 2008 až 2012. Všichni museli na trati překonat dřevěnou bariéru, přeběhnou „kladinu“, připojit požární hadice k rozdělovači vody a s hadicí doběhnout do cíle. Přes vytrvalý déšť byl terén na louce u rybníku Starák výborně připraven a celé klání tak proběhlo bez problémů. Prvních deset nejlepších závodníků v každé kategorii bylo odměněno věcnými cenami.

Postup na Mistrovství ČR v běhu na 60 metrů s překážkami, kam není zařazena kategorie Přípravek, si vybojovali: V mladších dívkách Viktorie Maršánová z SDH Olešník, Anežka Dohnalová z SDH Malonty a Marie Staňková z SDH Drahotěšice. V Mladších chlapcích Dominik Schmeller z SDH Dobrošov, Matouš Mikeš z SDH Nová Ves a Jan Zíka z SDH Drahonice. Ve Starších dívkách Petra Vávrová z SDH Nedabyle, Vanesa Hüttnerová z SDH Nová Ves a Denisa Danielová z SDH Dolní Bukovsko. Za Starší chlapce pojedou „na republiku“ Šimon Kulíř z SDH Drahonice, Ondřej Kolář z SDH Hluboká u Borovan a Jiří Vaněček z SDH Paseky.

„Letošní rekordní účast závodníků v Pasecké šedesátce potvrzuje vysoký kredit a oblibu této u nás jednoznačně největší sportovní akce dobrovolných hasičů. Je zcela zřejmé, že bez podpory Skupiny ČEZ v rámci projektu Oranžový rok a Jihočeského kraje bychom tak velkou událost na tak vysoké úrovni sami nebyli schopni uspořádat,“ konstatovala starostka obce Paseky Zdeňka Matušicová.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí, v takzvané zóně havarijního plánování (ZHP) elektrárny, si v rámci jeho letošního sedmnáctého ročníku mezi sebe rozdělí celkem zhruba deset miliónů korun.

 

  • Obec Paseky, jejíž součástí je místní část Nuzov, se nachází na Písecku, zhruba šest kilometrů severovýchodně od Protivína. Žije zde 187 obyvatel. První písemná zmínka o obci, jejíž dominantou je pochází z roku 1748.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře