Z Klimešky až ke zlatu z Univerziády

Neděle 6.8.2023 se navždy zapíše do dějin českého basketbalu a českého kolektivního sportu. Basketbalový akademický výběr Česka ve finále Letní univerziády v čínském Chengdu porazil Brazílii nejtěsnějším rozdílem jednoho koše a poprvé na této akci zvítězil. A právě ty nejlepší basketbalisty-studenty hostila v termínu od 8. do 11. 7. 2023 naše sportovní hala Klimeška.

Pro výběr trenéra Luboše Bartoně to byl vůbec první kemp ze tří před odletem do Číny, další dva absolvovali mladí basketbalisté v Nymburku. Někteří z nich Klimešku znali z předešlých reprezentačních akcí, např. Patrik Samoura (USK Praha) navštěvoval Klimešku prakticky od začátku jako člen mládežnických basketbalových reprezentací. A pravděpodobně největší hvězda týmu Jan Zídek, syn „Big George“ – prvního Čecha v NBA Jiřího Zídka, se do kutnohorské haly už jednou dostal s týmem U23, širšího kádru áčkové reprezentace,

Kouč Luboš Bartoň několikrát Klimešku navštívil jako trenér kategorie U18, než začal trénovat ve španělské Gironě a u českého A-týmu jako asistent.

A právě Luboš Bartoň, legenda českého basketu, bývalý kapitán české reprezentace a ostrostřelec manažeru haly Michalovi Vavákovi na kempu v Kutné Hoře sdělil: „Jedeme si zahrát basket, na výsledku nezáleží. Tady se teprve sehráváme, ve skupině máme Japonsko, Polsko a Amíky. První dva asi ano, USA je neznámá. Uvidíme.“

Ve skupině nakonec Češi skončili druzí, když s Američany prohráli jen těsně. Ve čtvrtfinále si poradili s Finy, v semifinále vyřadili Argentinu.

Luboš Bartoň si zázemí na Klimešce jako vždy velmi pochvaloval, a tak i díky zázemí v Kutné Hoře při prvním setkání tohoto výběru se nastavila chemii a pohoda v týmu, který za měsíc od svého prvního kempu slavil historické zlato na 31. Letních světových univerzitních hrách.

mv

Zavřít menu