Další oběť ruské propagandy. Do tamních škol se dostávají nové učebnice, které popisují invazi na Ukrajinu z pohledu Kremlu

Přidat na Seznam.cz

Ruský prezident Vladimir Putin, který se rád považuje za historika, v současnosti prostřednictvím svého ministerstva školství zpřístupňuje ruským studentům kontroverzní učebnici. Toto dílo líčí nedávné dějiny z pohledu Kremlu, včetně invaze na Ukrajinu, píše deník URA.

Ministr školství Sergej Kravcov představil učebnici s tvrzením, že je důležité učit studenty o cílech ruské vojenské operace na Ukrajině, která začala v únoru 2022. Tyto cíle jsou podle něj „demilitarizace“ a „denacifikace“ Ukrajiny. Kniha rovněž chválí ruskou armádu za „záchranu míru“ na Krymském poloostrově v roce 2014 a kritizuje sankce, které Západ uvalil na Rusko, uvádí tamní deník Meduza.

Školský systém je nyní stále více využíván pro šíření Putinovy ideologie. Učební osnovy oslavují Stalinovy čistky, které si vyžádaly miliony obětí, a po zahájení války na Ukrajině byl zaveden nový školní předmět „Na čem opravdu záleží“, kde se žáci učí o nedávné historii z pohledu Kremlu.

Nová učebnice dějepisu je dalším krokem v této strategii. Je určena pro žáky jedenáctých tříd a bude k dispozici od 1. září. Na obálce knihy je vyobrazen most spojující Krym s pevninským Ruskem, symbol Putinovy vlády, a ministr školství Kravcov prohlásil, že po skončení ofenzívy na Ukrajině bude kniha dále doplňována. Kravcov, věrný Putinův straník, je v současnosti sankcionován jak Ukrajinou, tak Velkou Británií.

Putinův poradce Vladimir Medinskij na tiskové konferenci zdůraznil, že kniha byla napsána za pouhých pět měsíců a odráží názor státu. Zdá se, že Kreml se nesnaží skrývat svou propagandistickou agendu, která je stále více zaměřena na šíření Putinovy ideologie mezi obyvatelstvem.

Zdroj: URA, Meduza