Hlavně se dobře vdej. Buď šikovná hospodyňka, ať od tebe chlap neuteče. Tyhle rady poslouchaly generace žen. Vycházely ze zkušeností, že muž je silnější a schopnější, a tak rodinu lépe zajistí. Mnohé z nich pak jako dospělé zjistily, že v životě chtějí víc, třeba vyrovnané partnerství, soběstačnost nebo úspěšnou kariéru. Své dcery tak vedly či vedou k druhému extrému ve stylu: buď samostatná, spoléhej hlavně sama na sebe. Ani to však nemusí být pro život žádná výhra. Zvlášť když je výsledkem uštvaná žena v mužské energii. Co s tím, pokud jste v roli maminky?

Jděte příkladem

Děti se nejvíc učí z toho, co vidí doma. Ze všeho nejdříve tedy dejte do pořádku svůj život tak, aby vás těšil, abyste z něj měly radost a abyste se cítily dobře ve všech rolích, které chcete a potřebujete zastat.

Rozvíjejte autenticitu

Rodič není robot. Nemusí fungovat bez zaškobrtnutí, může dělat chyby a nemusí umět a vědět všechno. Nechtějte být v očích dětí nedostižným ideálem. Buďte jednoduše samy sebou. A totéž podporujte u dětí. Protože v tomto případě platí, že šťastná máma rovná se šťastná dcera.

Podporujte originalitu

Každá z vás má svůj talent, silné i slabé stránky. Nesuďte svou dceru podle sebe. Naučte ji vnímat její jedinečnost. Pomozte jí zjistit, co ji baví, po čem touží a co ji udělá šťastnou. V tom ji pak podporujte. Netvořte jí zbytečné bloky ve snaze chránit ji před zklamáním.

Projevujte bezpodmínečnou lásku

Láska je nejsilnější, nejzdravější a nejhojivější energie. Ujišťujte své děti, že je za všech okolností máte rády takové, jaké jsou. Naučí se tak samy sebe přijímat i s chybami a nedostatky, což jim v budoucnu umožní tvořit a navazovat harmonické vztahy s partnerem, ale i s přáteli a v pracovní sféře.

Tvořte společné magické momenty

Každá z vás navrhněte, na co máte chuť – a to pak společně podnikněte. Vaší oblíbenou aktivitou může být masáž, dcera zase miluje kino. Komunikujte otevřeně svá přání a sdílejte si je navzájem. Důležité při tom je věnovat pozornost svým pocitům. V tom vám pomůže Pocitové číslo, které zcela subjektivně stanovíte na škále od 0, což je nejhorší možný pocit, po 10 – tedy ten nejlepší pocit. Dokážete si díky tomu lépe uvědomit přítomný okamžik a naučíte se vnímat sebe navzájem. Pokud se například vaše dcera zmíní o hodnotě 5, můžete společně probrat, co by jí pomohlo ke kýžené desítce.

7 věcí, které můžete říci své dceři ještě dnes

  1. Je v pořádku, že máš jiný názor než já.
  2. Je dobře, že chceš být sama sebou.
  3. Neboj se dělat chyby. Jsou pro tebe cennou zkušeností.
  4. Ráda ti kdykoliv poradím, ale řiď se svým přesvědčením.
  5. Tvoř si svou cestu. Kdykoliv budeš chtít, přijď – jsem tu pro tebe.
  6. Dovol si dělat věci v souladu se svými pocity a neboj se o nich mluvit.
  7. Buď sama sebou.

Kdo je Lucie Königová

Autorka seberozvojových programů a knih, lektorka koučinku, zakladatelka Life Academy a Školy celostního koučinku, průvodkyně na cestě osobního růstu, mentorka a transformační koučka. V roce 2015 vydala svoji první knihu (Ne)Gramotný rodič, která se záhy stala bestsellerem, četlo ji už více než 11.000 čtenářů. 

Koučovacím křeslem u Lucie a jejího týmu prošlo za posledních deset let už tisíce lidí, aby změnili svůj život k lepšímu. Ne každý se však k návštěvě kouče odhodlá – i proto Lucie napsala knihu Cesta zpátky k sobě a (ne)gramotný rodič.

Zdroj: iGlanc.cz, Lucie Königová,

Související články