NAPSALI JSTE NÁM: Spolek rodáků a přátel města Žatce oslavil 25 let od svého založení
Na snímku velký patriot Žatce Petr Šimáček, který vede spolek již čtvrt století. Foto: archiv rodáků
Louny

Žatec - V pátek 4. srpna si na setkání připomněli nejen pamětníci, ale i mladí Žatečané výročí 25 let od založení Spolku rodáků a přátel města Žatce.

„Po mnohaletých předchozích jednáních nadšenců a patriotů města byl náš spolek založen v roce 1998, ale dva roky trvalo jeho oficiální zaregistrování, a to ministerstvo vnitra potvrdilo 4. srpna 2000. Pod dokumentem jsou podepsáni Josef Zábranský, Vladimír Halamásek a Petr Šimáček, který vede spolek od samého začátku dodnes,“ uvedla tajemnice spolku Jarmila Šímová.

Přítomní zavzpomínali na desítky dalších Žatečanů, kteří byli za celou dobu akční a pomáhali spolku naplňovat jeho motto – zviditelňovat starobylé město na řece Ohři a pomáhat mu. To se ve stovkách akcí dařilo a daří dodnes. Od historických seminářů, desítek publikací, literárních soutěží, starožateckých bálů, dechovkových festivalů, výstav, sportovních klání, pořádání soutěží Miss zlatého moku nebo celosvětového setkání Žatečanů, kdy město hostilo 2 500 rodáků z celého světa až po dnešní akce pro širokou veřejnost. Tuto činnost spolku přibližují fotografie, které si mohou návštěvníci prohlédnout v žatecké Galerii U Radnice.

Kromě provozování této umělecké galerie v současnosti spolek vytváří velmi sledovaný videopořad Žatec bez cenzury, jehož některé díly zaznamenávají až desetitisíce shlédnutí. O životě ve chmelařském Žatci tak vědí příznivci města nejen v ČR, ale na příklad i na Novém Zélandu, Japonsku, Itálii, Rusku, Austrálii, Kanadě i USA. „Žatec je nádherný, jsem tady nadšená,“ vysekla poklonu městu paní Tao z města Fo-šan z delty Perlové řeky v čínské provincii Knang-tung, jejíž dcera se provdala za Žatečana, a která v pátek osobně pozdravila zástupce spolku. „Miluji svoje rodné město, rád se do něj vracím a s radostí spolupracuji a organizuji s vaším spolkem mnoho česko-německých akcí,“ vyznal se v pátečním nočním videopřenosu z Frankfurtu nad Mohanem žatecký rodák žijící v Německu Otokar Löbl, který poté pro dobrou náladu zahrál na klavír a zazpíval písničky účastníkům v Žatci. „Město Žatec si velmi váží celkové činnosti spolku rodáků, kterou vykonávají ve svém volném čase a zcela zdarma. Jsme si vědomi, že Žatci akcemi pro širokou veřejnost, medializací, ale i zkušenostmi a konstruktivními nápady pomáhají. Za to jim patří poděkování a naše podpora,“ vyjádřila postoj vedení města místostarostka Jaroslava Veselá. „V těchto dnech zaznamenáváme řadu ohlasů a přijímáme mnoho gratulací k 25. výročí našeho spolku nejen z města, ale z celého světa, kde všude zakotvili Žatečané nebo jejich rodiny. Všem ze srdce děkujeme, velmi si jejich zájmu o rodné město, zvlášť v této složité době, vážíme. Slova díků patří i všem patriotům, kteří jsou postiženi „Žatečanstvím“ a jsme rádi, že ač se to nezdá, je jich hodně, “ řekl závěrem setkání předseda spolku Petr Šimáček.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru