Hlavní obsah

Slovensko řeší vztah soudkyně a novinářky. „Dvě smutně známé ženy,“ útočí Fico

Foto: Profimedia.cz

Známá slovenská investigativní novinářka Monika Tódová na snímku z roku 2018, kdy spolu s dalšími autory získala ocenění Bílá vrána za obhajobu veřejného dobra navzdory překážkám.

Reklama

Záběry slovenské novinářky a soudkyně z Tater vyvolaly v Bratislavě debatu o riziku střetu zájmů. Téma zvednul expremiér Robert Fico. Bere ho jako důkaz „mediálně-justiční mafie“. „Neděláme nic špatného,“ hájí se reportérka.

Článek

„Dvě smutně známé ženy.“ Těmito slovy začíná své video na sociálních sítích slovenský expremiér Robert Fico. Ostře v něm kritizuje známou slovenskou novinářku Moniku Tódovou a soudkyni specializovaného trestního soudu Pamelu Záleskou.

Tódovou se Záleskou na společné dovolené v Tatrách zachytila na videu z garáže v jejich ubytování přední postava slovenské dezinformační scény Martin Daňo. Na investigativní novinářku se Daňo zaměřuje dlouhodobě a z jeho tvrzení vyplývá, že obě ženy pozoroval i v Bratislavě.

Záběry se od víkendu sdílely zejména v prostředí šiřitelů konspiračních teorií, informoval o nich ale také bulvár, některé konzervativní servery a dále Hospodárske noviny.

„Mediálně-justiční mafie“ podle Fica

Fico bere vztah obou žen za důkaz „mediálně-justiční mafie“, která podle něj cíleně postupuje proti jeho straně Směr.

Monika Tódová je oceňovaná investigativní reportérka Denníku N. Stála za odhalením řady velkých kauz s kriminálním či politickým pozadím, které řeší mimo jiné specializovaný trestní soud v Pezinku.

Tódová společně s kolegy rozkryla mafiánská chapadla byznysmena Mariána Kočnera. Zveřejnila detaily z komunikace, kterou vedl prostřednictvím šifrované aplikace Threema.

Připomeňte si rozhovor s Tódovou z roku 2020:

Ve slovenském Pezinku v úterý pokračuje hlavní líčení v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. „Překvapilo mě tempo, které soud nasadil. Jednalo se deset hodin, což je na slovenské poměry výjimečné,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy slovenská investigativní novinářka Monika Tódová z Denníku N.

Pamela Záleská jako soudkyně v Pezinku rozhoduje i o politicky citlivých kauzách. Na 14 let odsoudila například bývalého speciálního prokurátora Dušana Kováčika kvůli korupci a vynášení utajovaných informací.

Na 15 let do vězení poslala v roce 2019 Zoltána Andruskóa, zprostředkovatele vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Některé případy, které Záleská řeší, jsou spojené s otazníky nad propojením kriminálního prostředí s vedením Směru v době, kdy byl Fico u moci. Na podzim má soudkyně začít rozhodovat v jedné z korupčních kauz Norberta Bödöra, o němž slovenská média píší jako o oligarchovi.

Robert Fico teď tvrdí, že soukromí Záleské a Tódové, které označuje za „údajné celebrity“, je mu „úplně fuk“. Hovoří ale o „mediálně-justiční mafii představované dvěma ženami, které se neštítí ničeho“.

Zmiňuje „drakonické tresty“ v neprospěch opozice, naznačuje síť za účasti finančníka George Sorose, prezidentky Zuzany Čaputové a mluví o politickém zadání expremiéra Igora Matoviče z roku 2020: „Za každou cenu zlikvidovat a pozavírat opozici.“

Zprávy už nedělám, vysvětluje novinářka

Novinářka Monika Tódová se k věci vyjádřila v newsletteru v úterý večer. Uvedla, že se soudkyní Záleskou se spřátelila během práce a že věc oznámila šéfredaktorovi Denníku N.

„O soudkyni Záleské už delší dobu nepíšu a nepublikuji ani zpravodajství z její soudní síně,“ píše Tódová.

„Pokud jde o soudní jednání, chodím už jen na soud, který se týká vraždy Jána Kuciaka. Ze zpravodajství jsem přešla na publicistiku. Dělám podcasty, diskuze a píšu (newsletter) Newsfilter. V něm hodnotím i práci specializovaného trestního soudu, ale ne Pamely Záleské,“ uvádí dál novinářka.

Záleskou prý považuje za etický a morální vzor. Zároveň odmítla, že by kdykoli měla od Záleské tajné informace. To už v minulosti uvedla i sama Záleská.

Tódová také dodala, že se se Záleskou objevují veřejně v restauracích i divadlech. „Neskrýváme se a neděláme nic špatného,“ píše.

Rozhovor

Podzimní parlamentní volby budou o tom, jestli se vrátíme ke korupci, budeme pokračovat v chaosu, nebo zvolíme Evropu, říká pro Seznam Zprávy lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka. Strana má teď podporu kolem 14 procent.

Robert Fico v pondělním videovzkazu nešetřil na adresu Tódové a Záleské ani hanlivými výrazy. O obou ženách hovoří jako o „dvou lesbách na výletě“.

Sama Tódová označila video za „nechutné, homofobní“.

Novinářku a soudkyni kromě Fica zkritizovali i nacionalisté a krajní pravice.

Za Tódovou se naopak postavil šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

„Když se pracovní vztah soudkyně a novinářky prohloubil, Monika mě o tom informovala a řešili jsme to. Monika navzdory tomu, že byla léta jednou z nejlepších investigativních novinářek na Slovensku a svou práci milovala, musela přestat psát texty o kauzách, odhalovat případy, které by mohly končit u soudu. Třeba i na tom, kde rozhoduje Pamela Záleská,“ napsal ve středu Kostolný.

Reklama

Související témata:

Doporučované