Celebrity pod lupou: O strhujícím příběhu lásky si mohla nechat filmová představitelka Angeliky jen zdát

Celebrity pod lupou: O strhujícím příběhu lásky si mohla nechat filmová představitelka Angeliky jen zdát
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na filmovém plátně prožívala tato emancipovaná a neodolatelně svůdná kráska love story století a její lidskost, odvaha a krása jí zaručily, že spolu s ní si její příběh užívaly i miliony vášnivých divaček, které si chtěly alespoň kousek romantiky utrhnout i pro sebe.

O Michèle Mercier se dá říct, že role Angeliky pro ni byla osudem i prokletím. Diváci i tvůrci si ji s touto rolí naprosto ztotožnili a nikdy se jí nepodařilo se nezkrotné a báječné Angeliky zbavit. A co hůř, dlouhovlasou femme fatale v ní viděli i muži. Když ale zjistili, že se spletli, ztratili o ni zájem.

Nejspíš nebylo jednoduché s „Angelikou“ žít, protože byla opravdu známá a strhávala na sebe pozornost, což pánům nemuselo být vždy po chuti. A ona sama se musela vyrovnat s tím, že každé úsilí, které vkládala do další práce, nebylo nikdy doceněno tak, jak by chtěla. Ze stínu postavy, se kterou se potkala v 25 letech, už se nikdy neosvobodila.

Původně ani herečkou být nechtěla a měla v plánu se životem protančit. A krok za krokem si šla za svým až do okamžiku, než ji objevil svět filmu. Už před Angelikou vytvořila pár rolí, na které se ale dávno zapomnělo. Výrazným zjevem a temperamentem si získávala role hříšnic – žen nevalné pověsti si stihla zahrát hned několik. Nebyla žádná puťka a role svůdnic a lehkých žen jí nijak nevadily. Měla co předvádět.

Život se jí změnil v roce 1964, kdy po dlouhém čekání na konkurzu už potřebovala upustit páru a svým temperamentem komisi zaujala. Zbavila se tmavých vlasů, aby splnila představy tvůrců, a skočila do natáčení s elánem, kterého měla na rozdávání. Po čtyřech letech už šestý film odmítla, protože Angelika se jí začala zajídat, stejně jako roky trvající popularita. Vydělala si pěkné peníze a doufala, že díky slávě se jí nabídky jen pohrnou a bude si mezi nimi moci svobodně vybírat bez ohledu na finance.

herečka v roce 1963
herečka v roce 1963 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Jenže přišlo rozčarování a s ním role, kde byla spíše „ozdůbkou“ než ceněnou herečkou. A lepší to nebylo ani v soukromém životě. S manželem Andrém Smagghem se vzali v roce 1961, tedy v době, kdy byla mladá začínající herečka a on režisér, který jí sliboval kariéru. V roce 1967, v době své největší slávy, se s prvním manželem rozvedla. Místo slibovaných rolí dostala jen soužití s alkoholikem a psychicky narušeným člověkem. A čím byla úspěšnější, tím bylo manželství pekelnější. André nakonec skončil opakovaně v léčebně a Michèle chvíli trvalo, než se jí povedlo se rozvést. Musela mu dát hodně peněz, které mezitím stihla vydělat, a platit mu doživotní rentu. Zaplatila by ale cokoliv. Jeho frustrace se stupňovala a zažila s ním i fyzické násilí.

Ani podruhé neměla při výběru partnera šťastnou ruku. Pět let po rozvodu si vzala automobilového závodníka. Claude Bourillot měl velké politické ambice a hezká, známá a finančně zajištěná žena po boku se mu hodila.

Jenže jeho plány moc nevyšly, protože pro práci politika asi nestačilo mít jen hezkou manželku, a tak souhlasil s tím, že odjedou do Ameriky, aby se Michèle pokusila uspět v Hollywoodu, a tak se zbavit konečně prokletí zvaného Angelika.

Jenže Hollywood je zvláštní svět a své vyvolené si vybírá velice nevyzpytatelným způsobem. Francouzsku do své náruče nepřijal, ať se snažila sebevíc. Jejímu muži se dařilo dobře. Měl být jen manžel, ale tato role ho zřejmě hodně zmáhala, a tak si začal užívat života. Nestyděl se vodit si milenky až do domu, který jeho žena platila. Po marných pokusech uspět se herečka rozhodla k návratu a znechucená chováním svého muže požádala o rozvod.

Její povedený manžel ji ještě před rozvodem stihl okrást o šperky a o peníze, ke kterým se dostal. Je pochopitelné, že po takových zkušenostech se představitelka báječné a nezkrotné Angeliky rozhodla, že manželství není pro ni.

Stává se to velmi často, že diváci filmové partnery vnímají tak pozitivně, že jsou přesvědčeni o jejich souznění i v soukromém životě. Michele Mercier a Robert Hossein byli partneři v sáze o Angelice. Hossein zastával ve filmech roli bohatého hraběte Joffreyho de Peyrac, manžela okouzlující Angeliky. V reálu se ale herci moc nemuseli. Možná Hossein žárlil, že si větší porci popularity utrhla pro sebe. Když pracoval na Angelice pro divadlo, svou filmovou partnerku neangažoval a ona se hodně zlobila. Nakonec mu odpustila s tím, že už chce vzpomínat jen na dobré věci.

Michèle Mercier
Michèle Mercier v roce 1988 | Zdroj: Roland Godefroy / Creative commons, CC-BY-SA 3.0

Ještě si však prožila jednu negativní zkušenost. Po návratu z Ameriky se zaměřila na divadlo a v Ženevě se seznámila s obchodníkem, se kterým vytvořila pár. Na čas dokonce zapomněla na práci a starala se o jeho děti. Její přítel nakonec zemřel na rakovinu a ona se vrátila ke svému původnímu životu. V roce 1996 jí vstoupil do života další muž, René Leporc. Založili spolu nakladatelství a zralá žena doufala, že konečně potkala muže, se kterým by to mohlo vyjít. Jenže Leporc byl podvodník a falšováním dokumentů ji připravil o 400 tisíc eur.

V roce 1999 se herečka svěřila, že zůstala bez peněz a musela prodat obrazy, nábytek, šperky a kostýmy, které měla po své Angelice, aby měla z čeho žít.

Od té doby se na veřejnosti už moc neobjevuje. Zřejmě už zažila tolik zklamání, že chce poslední roky prožít v klidu. V roce 2016 jí byla diagnostikována rakovina kůže, ale to dokázala překonat. Tisk se zmínil i o několika úrazech, které si způsobila doma při pádu. Musela se také vyrovnat se smrtí sestry a přítele Jeana-Paula Belmonda.

Letošní léto dobrodružný život Angeliky nabízí TV Prima.

Zdroje článku: