27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


KNIHA: Bitva vzducholodí

10.8.2023

Bitva vzducholodí je v pořadí čtyřicátá první kniha české série Agent JFK, již kdysi (2005) iniciovali Miroslav Žamboch a Jiří Procházka (první příběh Pašerák od Žambocha znovu vyšel roku 2012).

Tato báječná dobrodružství pro děti i dospělé patří do určitého světa a prochází se tu dimenzemi a časem, ale snadno můžete ony knihy pochopit a pobrat samostatně: asi jako tomu je již u (desátého) pokračování Jeruzalémský masakr motorovou pilou (od Neffa), které není do sady úplně zakleté a má potenciál na rozsáhlejší román (s potenciálním titulem Práh bolesti).

Vladem Ríšou pro tuto sérii vymyšlené dobrodružství s bitvou vzducholodí navíc uzavírá jeho vlastní trilogii, volně vsazenou do téhle série a věnovanou legendárním Bigglesovi.

Ríšova letecká trilogie byla zahájena knihou Pašeráci v oblacích (2008) a prostřední část se zove Válka pašeráků (2010). Nezdolného kapitána Biggleswortha dokázal Vlado přemístit do světa agenta Johna F. Kováře bez problémů a aniž by mu poskvrnil nebo překroutil charakter.

Kovář je tu svobodomyslnou součástkou společnosti „Durand a spol: Import & Export“ a jako čtenáři akceptujte, o to lze poprosit, premisu, podle které je Adolf Hitler právě podruhé zvolen říšským kancléřem… a nacisti pochmurně dominují Evropě, nebo valné její části. S nepřekonatelným agentem se vydáváme z Anglie k nám do Prahy a pokračujeme i s hrdinným Bigglesem (a našimi vlastenci) na Sibiř. Ne do vyhnanství. Román s aktuálními konotacemi ovšem vznikl už během „koronavirového“ roku 2020.

„Biggles chvíli jen tak pro radost oblétával mohutného obra (vzducholoď) a John Kovář si připadal jako muška, která obtěžuje slona.

Pilot několikrát proletěl blízko nosu vzducholodi, aby si její mechanik uvědomil, že ho bude zapotřebí. Pak Biggles nalétl nad vzducholoď odzadu a pomalu sestupoval k jejímu povrchu. Nakonec prakticky srovnal rychlost a pomaloučku polehoučku posadil Bejbinu skoro přesně na výtah. Jen krokem dojel k místu, kde kola zapadla do připraveného hlubokého žlábku, a tím provizorně zakotvil.“

Vlado Ríša má zásadu, podle které nikdy nedělá z trilogií tetralogie, pentalogie atd. Prý docela dobře stačí, a to i tomu nejzářivějšímu hrdinovi, trilogie. Ríša to již má vyzkoušené a cítí to jaksi intuicí, ale už to pravidlo stejně porušil - a vizme jeho sadu příběhů o Conanovi, Jich je nejméně sedm; takže se, tipuji, taktéž v sérii JFK ještě dočkáme nějakého Bigglesova přistání, ale nejen přistání; hlavně dalších Bigglesworthových vzletů.

A kapitán William Earl Johns, který sekal bigglesovky jako cvičky od let dvacátých až do konce let šedesátých, se určitě kvůli Ríšově produkci v hrobě neobrací, řekl bych. Možná je naopak rád. Moc se mi líbí, že Vlado Ríša nestaví Bigglesovi pomník a nedělá z něj úplného Supermana. Nechává jej pomenším, ba křehkým. Ale… Nemá se prozrazovat příliš, tady ovšem budeme svědky i úplného letcova vyčerpání, kdy upadne do bezvědomí za kniplem.

Letoun „Bejbina“ jde k ledové zemi a nebít zásahu Johna Kováře, všichni by umřeli. Ale John to zvládne. Lépe by nebodoval ani Indiana Jones ve skvělém Nástroji osudu (film):

Když byli dva metry vysoko, přitáhl lehce knipl k sobě a zvedl tím nos letadla. Ztratilo rychlost, propadlo se a tvrdě dopadlo do sněhově-ledové krusty. Pád urazil podvozek a Bejbina klouzala po pláni jako podivné velké sáně. Ujela asi sto metrů a s tichým skřípěním sněhu dokončila svoji poslední pouť.

John Kovář se odpoutal a ztěžka vylezl ven. Chvatně zamířil k bezvědomému Bigglesovi. Uvolnil pásy a vytáhl ho z pilotní kabiny. Stále ještě měl obavy, aby nevybuchl motor a vrak nezačal hořet. Kovář položil Bigglese na záda a vlekl ho po sněhu dál od vraku. Rezepnul mu kožich a zjistil příčinu mdlob. Jedna z kulek z messerschmittova kilometu Schwearban 7,62 mm zasáhla pilota do nohy a rána silně krvácela.

Naše srdce ale nesmějí krvácet, i proto ne, že série pokračuje už osmnáctým rokem. A jak zní stálý její slogan, vlastní svět si každý musíme zasloužit. To jistě. Ale i sám Biggles (jemuž navíc v předchozí části zemřela jeho milá) může být nakonec krutě zaskočen a vysílen… Jsme jen lidé, i v dobrodružných sériích, a onu ZÁSLUHU si proto smí k dobru (a s pánem Bohem) protentokrát ke cti připsat agent J. F. Kovář (jak mezinárodně jeho jméno zní!), Bigglesův kámoš, teď i zachránce.

fen

Vlado Ríša: Bitva vzducholodí. Ilustrace Petr Vyoral. Redakce Milena Matějková a Františka Vrbenská. Vydal Stanislav Juhaňák – Triton. Praha/Kroměříž 2023. 208 stran.

Bitva vzducholodí - Vlado Ríša | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví