Hlavní navigace

Privátní 5G: Co a od koho dostanete?

10. 8. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Existuje pět běžných způsobů, jak si společnosti pořizují privátní sítě 5G – úroveň služeb se v jejich rámci může dramaticky lišit.

Privátní 5G je technologie, kterou lze použít v geograficky omezené lokalitě, zpravidla v rámci kampusu, v podnikových areálech, kancelářských budovách, v továrnách a skladech, na letištích apod., a to buď namísto Wi-Fi, nebo jako doplněk dosavadní komunikační infrastruktury

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Je ale potřeba si to neplést s veřejnou konektivitou 5G nabízenou telekomunikačními společnostmi.

Podle průzkumu výzkumné společnosti Forrester plánuje 44 % respondentů s odpovědností za podnikové telekomunikace vytvářet privátní sítě 5G. Mezi obory s významnými plány na privátní sítě 5G patří např. rozvody vody a kanalizace, výroba se špičkovými technologiemi, maloobchod a velkoobchod.

Mezi další oblasti, kde by se mohly objevit privátní sítě 5G, patří stadiony a staveniště, uvádí Andre Kindness, analytik společnosti Forrester. „Jsou typickým případem pro využití technologií 5G.“

Tato platforma je velmi nová a jen málo podniků má dostatečné odborné znalosti na její nasazení, takže se většina společností, které privátní sítě 5G chtějí používat, obrací na poskytovatele služeb, aby jim pomohli sítě vytvořit.

Mezi takové poskytovatele patří obvykle telekomunikační společnosti, dodavatelé privátních bezdrátových sítí, výrobci OEM, systémoví integrátoři a významní poskytovatelé cloudových služeb.

Podniky se budou muset rozhodnout, jaký druh poskytovatele pro ně má největší smysl vzhledem k rozsahu a složitosti jejich prostředí. Každý z přístupů k budování privátních sítí 5G má své výhody a nevýhody a úroveň služeb se může dramaticky lišit.

Co se dozvíte v článku
  1. Telekomunikační firmy
  2. Služby na klíč
  3. Spolupráce dodavatelů
  4. Systémoví integrátoři
  5. Poskytovatelé cloudu
  6. Příležitost pro start-upy
  7. Vlastní úsilí

Telekomunikační firmy

Nárůst zájmu poskytovatelů je jedním z faktorů, který vede k zavádění privátních sítí 5G. Stoupající počet operátorů bezdrátových sítí začíná nabízet služby privátních sítí 5G podnikovým zákazníkům.

Když vám pošle Microsoft e-mail, je to s velkou pravděpodobností podvod. Na jaké další firmy si dát pozor? Přečtěte si také:

Když vám pošle Microsoft e-mail, je to s velkou pravděpodobností podvod. Na jaké další firmy si dát pozor?

Hlavní globální operátoři bezdrátových sítí, jako jsou AT&T, Comcast, Orange, Telefonica nebo Verizon, mají několik výhod, pokud jde o privátní sítě 5G.

Za prvé mají vlastní personál z dostatečnými odbornými znalostmi fungování sítí 5G a mají přístup k veškerému potřebnému hardwaru. Za druhé mají schopnost pracovat ve velkém měřítku s mezinárodním dosahem a podporovat největší nadnárodní podniky – se všemi potřebnými místními partnery a odborností. A nakonec – mají dostupné nezbytné frekvenční spektrum.

Služby na klíč

Další možností jsou dodavatelé, kteří se speciálně zaměřují na zavádění 5G sítí, jako jsou například CTS, Boingo, Kajeet nebo WWT. Tyto společnosti dokážou zajistit návrh sítě, její instalaci, průběžné zabezpečení, monitoring provozu i správu.

„Poskytovatelé privátních bezdrátových sítí nabízejí kompletní spravovanou službu na klíč a privátní síť provozují v prostředí chráněném podnikovým firewallem,“ popisuje Brian Watkins, viceprezident pro firemní strategii ve společnosti Betacom, která nabízí bezdrátové infrastruktury a nedávno přidala do své nabídky síť 5G poskytovanou jako službu (5GaaS).

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy Přečtěte si také:

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy

„Podnik si udržuje kontrolu a vlastnictví svých dat a nemá žádná omezení pro objem přenášených dat.“

Při pořízení technologie 5G od operátora může dojít ke zpoplatnění objemu přenášených dat. Navíc je stále nutné pořizovat hardware, software a služby od dalších dodavatelů, což způsobuje nárůst složitosti a ohrožuje to smysluplnost řešení, dodává Johan Bjorklund, ředitel společnosti Betacom.

„Průměrný podnik na to nemá kapacitu,“ prohlašuje. „Museli by nabrat hodně dalšího personálu nebo ho vyškolit. Nakonec ale chtějí jen funkční síť, která obslouží firemní potřeby.“

Byl pro vás článek přínosný?