Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Collegium marianum na jaře 2023

Letos jdu jako obvykle na všechny tři jarní koncerty, nic se mi s nimi nekříží. Jdu jako vždy rád, neb tam potkám, jak doufám, skvělé dámy Josefínku, Moniku Kláru a Petru, o vstupních dámách nemluvě.

   20. dubna se u Lobkowiczů na Hradě zahajuje Telemannovou „Völker Ouverture, neboli Předehra národů, nebo též jen Suita „Les Nations“, TWV 55:B5. Ta je pestrou cestou počínaje dvěma menuety přes Turky, Švýcary, Moskvany (Rusy), Portugalce, Kulhavce a Běžce. Ty poslední dvě kategorie jsou jen Georgovými žertíky. A oko mé se raduje z hezké šikulky Magdalenky Malé po boku Lenky Torgersen.

   Nato nám dnešní španělská sopránová hostka Elinor Martinez Lara zapěje kantátu téhož autora „Zerknirsche du mein blödes Herze“, TWV 1:1727b. Od počátku jí téměř vůbec nerozumím, co zpívá a přisuzuji to její špatnou výslovností němčiny. To trvá s německými texty i u  Graupnera po celý koncert. Dokonce se nechytám ani s Händelovou italštinou. Vzdávám to a soustřeďuji se na hudbu, která je místy moc krásná a u té prvé skladby i zábavná a veselá .

   Georg Friedrich Händel (1685–1759) nám vyňal Suitu B dur, HWV 354 z opery Florindo. Sarabanda je melodicky mistrovská a závěrečná Gavotta velmi rušná. Nato také od tohoto mistra zpěv Pure del cielo intelligenze eterne & Tu del ciel ministro eletto z oratoria Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, HWV 46a.

   Přestávka strávena na balkóně, kde je prý nejkrásnější vyhlídka na městské centrum. Poté se vracíme k Händelově slavnému časovému oratoriu árií Un pensiero nemico.

   Telemann složil pro takové mistryně a skvělé dámy jako je Jana Semerádová Flétnový koncert D dur, TWV 52:D2. Celá skladba je nesmírně optimisticky naladěna a zní doslova radostně. Naprostým zázrakem je třetí věta Largo a celé to končí doslova bouří ve Vivace. Umíte si jistě představit naše nadšení. Jako Armstrong s trubkou, zachází Jana s příčnou flétnou. Christoph Graupner uzavře program kantátou „Muss ich denn noch ferner leiden“, GWV 1145/16.  Přídavkem je cosi z Händelových oper.

   4. května jdeme k benediktinům do Břevnovského kláštera, nejprve na zdejší klášterní chutný speciál. Koncert se jmenuje Corelliano, neb v rocích narození i úmrtí na konci má velký Arcangelo trojky, proto slušno jej uctít. Také proto, že jde o jednoho z klíčových barokních autorů. Dnes tu bude Corelli dominovat a vše zahájí a ukončí o generaci mladší a letos frekventovaný Telemann a jeho Triová sonáta h moll č. 3, TWV 42:h3 z pařížského souboru Sonates Corellisantes, jehož inspirační zdroje netřeba příliš vysvětlovat.

  Následuje Corelliho Triová sonáta e moll č. 4., op. 2, skladba velmi bohatá na rytmy, jež mě pohne k udělení devítky. Pokračujeme Corelliho/Blavetovou Gavottou con variazioni pro sólovou flétnu, což je něco pro Janinu hravost a jinak zřejmě jde o dobré flétnové cvičení.

   První část koncertu uzavírá Corelliho Ciaconna G dur č. 12 op. 2. Přestávka přichází vhod, neb fyziologii obelstít nelze.

    Po přestávce opět Corelli a jeho Sonáta D dur č. 1, op. 5, jež dá pocit, že s ohledem na rozsáhlost je poněkud nepřehledná. Má totiž 6 vět a ta poslední čtyřikrát mění tempo.

   Sáhneme nyní opět do Telemannových Sonates Corellisantes po Triové sonátě č. 6, TWV42:D8. Od téhož skladatele si dáme dvojvětý Duet e moll TWV 40:102 a koncert uzavřeme jeho Flétnovým koncertem G dur, TWV 51:AnhG1, aby vše slavně ukončila Jana, jelikož je flétnové zlatíčko a funkcionářka. Občas je to takové svobodné a naladí nás do sladka. Přídavkem je, jak jinak, Corelliho Ciaccona.

   21. června přijmeme pozvání od svatého Norberta do Strahovského kláštera, jemuž mám za zlé, že svým zdejším premonstrátům trpí ty nekřesťanské ceny za pivo. A za druhé je pro mě i jiné lidi s mírně obtížnou chůzí doslovným utrpením s rizikem pádu přechod dvora vydlážděného úlomky zřejmě řevnických křemenců proložených občasnou žulou.

  Večer zahajuje suita z opery Hercules und Hebe Reinharda Keisera Jako kdyby to z minulých koncertů nestačilo, Telemann nabízí Janě zazářit v dalším flétnovém koncertu, tentokráte h moll, TWV 51:h1, který Jana nejprve okomentuje a pak jím naše dychtivé duše oblaží. Od něho též další kus Ouvertura „L´Omphale“, TWV 55:e8 a přestávka.

   Po ní Rameau a na cembalo zahraná Suita z Les fetes d´Hébé, aneb Les talens lyriques  hraná Filipem Hrubým na cembalo. Mě si dost získal a trochu mi připomněl před pár lety u Lobkowiczů poprvé zářícího Jeana Rondeaua (a dokonce i loni).

Nyní návrat k Telemannovi, jenž tu má ouverturu „Les Flots“, TWV 55:A2 s podmanivou Polonaise na závěr. Přidává se Keiser, jehož si Händel přivlastnil do své Vodní hudby. Jak typické i pro ty největší génie.

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 10.8.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 70x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:35

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Děti málo sportují, tloustnou. Změnit to má nový taneční projekt

14. května 2024  18:33

Sportovní aktivita dětí klesá, naopak se zvyšuje výskyt nadváhy, nebo i obezity. Jedním z důvodů je...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.