Přerov: Kino Hvězda bude filmy měnit operativně, bude vsázet na aktuální zájem diváků

10.08.2023 10:32

Přerovské Kino Hvězda nabídne od září návštěvníkům nový koncept fungování.  Ten by měl přinést především pružnější reakci na zařazení filmů, které se divákům líbí – a utlumení těch, o které je menší zájem. „Plánovat se tedy nebude na měsíc dopředu, jako dříve, ale pouze na dva týdny, aby bylo možné podle diváckého zájmu s filmy pracovat.  V souladu s tím, že obecně do kin chodí méně lidí, se nebude promítat v pondělky a v úterky,“ uvedl ředitel Kulturních a infomačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Novou praxi po Vánocích vedení kina vyhodnotí – a pokud se tento model osvědčí, bude v ní pokračovat i v příštím roce.

Přerov: Kino Hvězda bude filmy měnit operativně, bude vsázet na aktuální zájem diváků
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Dělat program měsíc dopředu a na celých třicet až jednatřicet dní, to byla doslova dramaturgická sebevražda a věštění z křišťálové koule. Je těžké dopředu odhadnout návštěvnost, když ještě nebyla ani světová premiéra. Navíc přerovské publikum je svým chováním i výběrem filmových titulů specifické a co funguje v jiných kinech, to na zdejší obyvatele neplatí,“ říká vedoucí kina Svatava Měrková. Čtrnáctidenní programování umožní pružněji reagovat na to, zda se filmy u diváků uchytí nebo nikoli. „Například srpnový program je ve finále úplně jiný, než byl zamýšlen. Tím, že vznikal první červencový týden, mohli jsme se jenom domnívat, jak lidé přijmou Barbie a Oppenheimera. A přijali je vskutku nadmíru, takže jsme operativně stáhli divácky neatraktivní tituly a místo nich přidali devětkrát Barbie a pětkrát Oppenheimera. A diváci to ocenili, každé takto přidané představení navštěvuje okolo stovky filmových fanoušků,“ popsala současnou praxi Svatava Měrková.  S tímto krokem logicky přichází i další změna, a tou je absence tištěných plakátů na výlepových plochách. „Když chceme pružně reagovat na poptávku, nelze tisknout každý týden nový program nebo v tom starém škrtat. Takže budeme mít program pravidelně na našich stránkách a sociálních sítích – a budeme ho rozesílat i formou newsletterů. Vozili jsme tištěné programy do okolních měst a obcích v regionu. Tam budeme posílat informace emailem,“ upřesnila Měrková.

Podzimní novinkou je také zkrácení promítacích dnů na středu až neděli. „Není to nic nového, naši diváci se s tímto mohli již setkat v minulosti. Když nejsou zajímavé filmy, nemá smysl na sílu hrát každý den, aby seděl v sále jeden člověk. Jakmile bude zase nabídka filmů pestřejší, najedeme opět na sedmidenní provoz. O žádné premiéry diváci určitě nepřijdou, to se bát nemusejí. Ostatně, tato praxe je běžná i v jiných kinech ve městech naší velikosti,“ uzavírá ředitel Macíček. Ten také připomněl, že z důvodu úspor se prozatím v kině pozastavuje i filmový klub a projekce artových filmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…