QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobrá zpráva! Koupací jezírko ve Škodalandu je opět přístupné veřejnosti

10.08.2023 10:24

Na konci června bylo jezírko ve Škodalandu u vodní nádrže České údolí (známé jako Borská přehrada) uzavřené, u některých návštěvníků se totiž objevila vyrážka. Po náročném čištění je jezírko opět v případě příznivého počasí přístupné!

škodaland_nové brouzdaliště_qap (12)

„Po důkladném vyčištění a zlikvidování vodních plžů je od 10. srpna oblíbené koupací jezírko ve Škodalandu opět přístupné veřejnosti a jakmile se počasí umoudří, mohou první návštěvníci přijít,“ informoval Miroslav Knotek, mluvčí MO Plzeň 3.

Koupaliště bylo uzavřené kvůli výskytu tzv. "cerkáriové dermatitidy“. Jedná se o svědivou vyrážku způsobenou cerkáriemi, tedy mikroskopickými larvičkami některých druhů ptačích motolic. Tyto larvy sice naznamenají zdravotní riziko, ale pupínky jsou velmi nepříjemné. Informovali jsme detailně zde.

„Problém nastal tím, že jinak zcela neškodné vodní plže v jezírku, kterým se dařilo v čisté vodě, nakazily kachny, ve kterých ptačí motolice běžně žijí. V nakažených plžích dále rostly a množily se larvičky motolice. Když byly dost zralé, vylézaly z plžů už jako cerkárie a snažily se dostat opět do nějaké kachny na hladině,“ vysvětlil Miroslav Knotek. „Některé cerkárie se zkusí uchytit i v lidské kůži. Náš imunitní systém cerkárie rychle zlikviduje, v tom problém není. Obtížná je ale pak svědivá vyrážka.“

Proto bylo třeba koupací sezónu na jezírku přerušit, jezírko důkladně vyčistit a všechny vodní plže zlikvidovat. Po skončení čistících prací, které probíhaly celý červenec, byly odebrány vzorky vody a byla také zjišťována přítomnost cerkárií.

„Výsledky rozborů ukázaly, že voda je už opět velmi dobré kvality a cerkárie se podařilo zlikvidovat,“ uvedl mluvčí MO Plzeň 3.

Hodnocení hygienickou stanicí zůstává nepříznivé, hygienické předpisy totiž neumožňují lepší hodnocení tam, kde se v daném roce, a dokonce i v roce minulém, cerkárie objevily. Voda je už ovšem dle Miroslava Knotka zcela v pořádku.

„Přijali jsme všechna opatření, aby se cerkáriová dermatitida znovu neobjevila. Tady je ale velmi důležité, aby s námi spolupracovala koupající se veřejnost. Apelujeme na všechny návštěvníky jezírka i celého areálu Škodaland a zároveň naléhavě žádáme - NEKRMTE VODNÍ PTÁKY! Nezanechávejte, prosím, po sobě nikde ani zbytky potravin, které by do areálu mohly vodní ptáky lákat,“ uvádí MO Plzeň 3.

Foto ilustrační QAP, z čištění MO Plzeň 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT