Policisté, hasiči, národní park i horská služba pátrali ve středu po chlapci s...

Policisté, hasiči, národní park i horská služba pátrali ve středu po chlapci s poruchou autistického spektra, který se ztratil v okolí Černého jezera. | foto: Horská služba Šumava

V šumavských lesích v noci pátrali po autistovi, našli jej schovaného ve křoví

  • 3
Desítky policistů a hasičů na Šumavě hledaly osmnáctiletého chlapce s poruchou autistického spektra, který se ve středu po poledni ztratil rodičům poblíž Černého jezera. Po půlnoci ho našli členové horské služby v pořádku u vrcholu Svaroh. Složky IZS během pátrání najely přes 1000 kilometrů.

Chlapec z Nymburska, který trpí autismem a nemluví, byl na výletu s rodiči a ztratil se při hře po poledni v oblasti Černého jezera. Šel po červené značce, u vodopádu Bílá strž sešel na žlutou a pak se podle svědků pohyboval u bývalé chalupy pod Ostrým.

Do pátrací akce se zapojili hasiči i policisté, na opačné straně hor pomohly německé záchranné složky. Lesy prohledávaly pěšky desítky hasičů například ze Železné Rudy, Nýrska, Sušice, dále pracovníci Národního parku (NP) Šumavy i Horské služby Šumava. Nasadili také drony a vrtulník.

„Soustředili jsme se na pátrání přímo v horském terénu na turistických trasách i mimo ně, protože lokalitu důvěrně známe. V akci bylo sedm horských záchranářů s jedním psovodem, šest terénních aut a šestikolka,“ popsal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Jeho jednotka byla nasazena kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Kolem půlnoci dva horští záchranáři pokračovali v pátrání v oblasti vrchu Svaroh nad Černým jezerem. Na tuto lokalitu dostali tip od skautů z Liberce, kteří volali na dispečink Horské služby, že tam osobu s popisem uveřejněným na sociálních sítích viděli.

Záchranáře chytil celý šťastný za ruku

„Na chlapce jsme při pátrání volali jeho jménem. Už z dřívějších zkušeností jsme ale věděli, že ztracení lidé s autistickou poruchou nemusejí na volání vůbec reagovat. Naštěstí v tomto případě se to nepotvrdilo. Mladík byl schovaný na konci jedné z cest ve křoví. Když jsme slyšeli slabou odpověď, volání jsme zesílili a opakovali. Nakonec nás spatřil a šťastně se k nám rozběhl. Dokonce záchranáře, který ho objevil, chytil za ruku,“ popisuje okamžik nálezu v oblasti Svarohu horský záchranář Josef Tischler.

Chlapec byl zcela v pořádku. Vozem ho převezli na seřadiště do Špičáckého sedla, kde ho předali rodičům.

„Dnes ráno jsme spočítali, že všechna naše vozidla najela při včerejší pátračce přes tisíc kilometrů. Jsme nesmírně rádi, že se enormní nasazení vyplatilo a že je mladík zpět v pořádku s rodinou,“ uzavírá náčelník Janďura.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz