ČEZ: Výsledky podstatně nad odhady, celoroční cíle potvrzeny

Názor
Reportované výsledky energetické společnosti ČEZ za druhé čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání podstatně vzrostly a překonaly nejvyšší odhady na trhu. EBITDA ve výši 29,8 miliardy korun (+91 % meziročně) je o 32 procenta lepší než konsensus trhu. Čistý zisk 11,6 miliardy korun (+68 % meziročně) překonal konsensus o 84 procenta.
Reportované výsledky energetické společnosti ČEZ za druhé čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání podstatně vzrostly a překonaly i ty nejvyšší odhady na trhu. Ilustrační foto: FAEI.cz

Za druhé čtvrtletí tohoto roku reportoval ČEZ celkové tržby ve výši 76,3 miliardy korun. To je meziroční růst o 40 procent. Vzrostla realizovaná cena elektřiny na 125 EUR/MWh (loni asi 110 EUR/MWh, pozn. aut.) s tím, že otevřená pozice je stále sedm procent, což by mohlo výslednou průměrnou cenu dále zvýšit.

EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů, pozn. red.) ve výši 29,8 miliardy korun vzrostla meziročně o 91 procent a překonala konsensus trhu o 32 procenta. Kromě segmentu výroby a překvapivě silného tradingu (5,3 mld. Kč proti -4,3 mld. za stejné období loňského roku) je podstatně lepší také prodej (4,8 mld. Kč vs. 0,8 mld. Kč ve druhém čtvrtletí loňského roku).

PSALI JSME:
ČEZ: Fialova vláda jde proti vlastním poslancům i legislativním expertům

Je to dáno dlouhotrvajícím sporem se Správou železnic (1,4 mld. Kč) a sezónními vlivy (rozdíl cen komodit v zimním a letním období). Čistý zisk polostátní firmy dosáhl 11,6 miliardy korun, což je meziroční růst o 68 procent. To překonalo i nejoptimističtější odhady na trhu a je vyšší než konsensus o 84 procent.

Proti našemu odhadu byla nižší efektivní daňová sazba. V našich odhadech jsme počítali s 55 procenty, zatímco ČEZ reportoval necelá 42 procenta. Speciální daň z neočekávaných zisků byla v druhém kvartále čtyři miliardy korun (9 mld. Kč v prvním) a odvod z nadměrných tržeb činil 1,1 miliardy korun (10 mld. Kč v prvním čtvrtletí).

PSALI JSME:
ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty

Zadlužení: Podle poměru (čistý dluh/EBITDA) kleslo zadlužení na velmi nízkých 0,3x (1,2x na konci roku 2022). Za poklesem je snížení maržových vkladů (pokles tržních cen elektřiny). Nicméně ve třetím kvartálu letošního roku zadlužení vzroste kvůli výplatě dividendy, daním a splátce dluhu.

Celoroční projekce: ČEZ zopakoval své celoroční projekce. EBITDA by měla dosáhnout 105-115 miliard korun a očištěný čistý zisk v rozpětí 33-37 miliard korun. Horní hranice čistého zisku při maximální výplatě naznačuje dividendu téměř 70 korun na akcii (výnos 7,2 %). Výsledky za celé první pololetí jsou zhruba 57 procent EBITDA a 63 procenta čistého zisku.

Autor je analytik Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Akciové trhy rostly, výsledky ČEZu vysoko nad odhady

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Turistů z Tchaj-wanu přibylo o 75 procent, pomohla přímá linka

Analýza
V Česku výrazně přibývá zahraničních turistů. V prvním čtvrtletí sice přijelo nejvíce návštěvníků z okolních zemí, ale významně roste i počet hostů ze vzdálených zemí. Turistů z Tchaj-wanu přibylo meziročně 75 procent, čemuž napomohlo přímé letecké spojení s Prahou. Vyplývá to z údajů, které Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla Česká centrála cestovního ruchu – Czech Tourism.