Pivo před zápasem? Komise rozhodčích vyřadila Orla a Horáka z listiny profesionálních soutěží

Hlavní sudí Pavel Orel a asistent Adam Horák byli vyřazeni z listiny pro profesionální fotbalové soutěže. Nesmí tak pískat zápasy první a druhé ligy. Komise rozhodčích FAČR o tom informovala v komuniké na svém webu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový rozhodčí Pavel Orel během svého dosud posledního odpískaného utkání Fortuna ligy mezi Slavií a Zlínem

Rozhodčí Orel byl spolu s asistentem Horákem potrestán za údajné porušení etického kodexu | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Duel mezi Slavií a Zlínem bude minimálně na nějakou dobu posledním, který Pavel Orel v české lize odřídil. „Rozhodčí Pavel Orel a asistent Adam Horák byli vyřazeni z listiny profesionálních soutěží. Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky tak učinila proto, že porušili interní nařízení a Etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže,“ řekl bez dalšího vysvětlení mluvčí Fotbalové asociace Petr Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komise rozhodčích FAČR vyřadila Pavla Orla a Adama Horáka z listiny profesionálních soutěží

Fotbalový rozhodčí Orel, který v české první lize odřídil 124 zápasů a patří mezi nejzkušenější sudí, se vyjádřil pro ČTK. „Rozhodnutí se týká mé účasti v rámci Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabah Baku, na které jsem byl s kolegy delegován před dvěma týdny,“ vysvětluje Orel.

Zápas Evropské konferenční ligy, který se hrál 26. července a ve kterém zvítězil hostující Sabah 2:0, kompletně řídili čeští sudí. Roli hlavního zastával Jan Machálek a druhého asistenta Jan Váňa. Orel byl čtvrtým rozhodčím a Horák asistentem.

„Připouštím, že jsem den před zmíněným utkáním po příjezdu po obědu vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni. Tuto skutečnost delegát zmínil v následném reportu tohoto utkání. Komise rozhodčích FAČR věc vyhodnotila tak, že jsem porušil Etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Považuji vzniklou situaci za nešťastnou, nicméně rozhodnutí je plně v kompetenci Komise rozhodčích,“ řekl Orel.

V zápasech evropských pohárů je běžnou praxí, že se den před výkopem rozhodčí společně se dvěma delegáty, z nichž jeden má na starosti sudí, účastní společenské večeře, během které není výjimkou, když si v malém množství dají víno nebo pivo.

Etický kodex rozhodčích zavedla komise pod vedením nového předsedy Libora Kovaříka, který od této sezony nahradil Radku Příhodu. Jsou v něm popsány zásady chování sudích v profesionálních soutěžích před utkáním, v jeho průběhu i po něm. Porušení kodexu je disciplinárním prohřeškem.

David Kalvas, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme