Hlavní obsah

Čistka mezi rozhodčími kvůli pivu! Orel a Horák dopískali, prý porušili etický kodex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvod nebyl přesně popsán, pokud však jde o sudí, sezona začíná hodně divoce. Rozhodčí Pavel Orel a asistent Adam Horák byli vyřazeni z listiny profesionálních fotbalových soutěží. Důvodem je, že porušili interní nařízení a Etický kodex rozhodčích. V přísně stručném prohlášení to uvedla Komise rozhodčích FAČR. Podle zákulisních zdrojů je důvodem příhoda na výjezdu do zahraničí. Orel pro ČTK uvedl, že byl z listiny vyřazen proto, že si dal den před nedávným utkáním Konferenční ligy v Lotyšsku na hotelu jedno pivo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel během utkání Sparty se Zlínem.

Článek

Nejdříve v létě rezignoval předseda komise Radek Příhoda, žezla se po něm chopil jeho spolupracovník Libor Kovařík.

Komise po svém zasedání za výkony v posledním 3. kole zkritizovala Tomáše Klímu (Sparta - Pardubice) a Dalibora Černého (Hradec Králové - České Budějovice).

Poté se navíc ukázalo, že s pískáním končí Michal Křepský. Kvůli rodině, práci i pocitu nedostatečné podpoře ze strany právě komise rozhodčích.

A teď další jobovka, vyhazov Pavla Orla s asistentem Adamem Horákem.

Nápadné je, že rozhodnutí komise následuje po víkendovém utkání Slavia - Zlín (2:1). Orel ho řídil jako hlavní sudí, Horák byl asistentem VAR.

VAR by měl na jaře v české lize zasahovat méně. Je to i trend UEFA, říká šéf rozhodčích Radek PříhodaVideo: Sport.cz

"Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky tak učinila proto, že porušili interní nařízení a Etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. KR FAČR k věci a přijatému opatření nebude poskytovat další vyjádření," zní oficiální vyjádření, proč jsou Orel s Horákem vyhozeni z kola ven.

"Prosím komisi rozhodčích, aby transparentně vysvětlila fanouškům svoje poslední kroky. Takhle fotbal opravdu nemůže fungovat," žádá na sociální síti Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

V nové sezoně se Orel s Horákem sešli již ve 2. kole v Ostravě na zápase Baníku se Slováckem (0:0), kde byl Horák jako asistent a Orel seděl u obrazovky jako VAR. A také v pohárové Evropě. Na úvodním utkání 2. předkola Konferenční ligy RFS Riga (Lot.) - Sabah Baku (Ázerb.), Horák jako asistent a Orel čtvrtý rozhodčí.

Podle zákulisních informací je právě výjezd ven důvodem vyřazení z listiny. Orel s Horákem si tam údajně dali v hotelu den před zápasem po obědě pivo. Měli však smůlu, že je někdo viděl a nahlásil, takže zmínku o pivu uvedl delegát utkání do zápisu pro UEFA. A celkem malicherný důvod teď oba rozhodčí doběhl...

"Rozhodnutí se týká mé účasti v rámci utkání Konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabah Baku, na které jsem byl s kolegy delegován před dvěma týdny. Připouštím, že jsem den před výše zmíněným utkáním, po příjezdu před obědem, vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni," potvrzuje Orel v prohlášení pro ČTK.

"Tuto skutečnost delegát utkání zmínil v následném reportu zmíněného utkání. Komise rozhodčích FAČR věc vyhodnotila tak, že jsem porušil etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Považuji vzniklou situaci za nešťastnou, nicméně rozhodnutí je plně v kompetenci komise rozhodčích," dodává Orel.

Dohledem na rozhodčí byl ve zmíněném utkání pověřen Bulhar Kostadin Georginov, delegátkou UEFA pak byla Maria Mifsudová z Malty.

Etický kodex rozhodčích v profesionálních soutěžích schválil teprve nedávno před startem sezony výkonný výbor asociace.

"Kodex rozvíjí základní principy a technické normy obsažené v Řádu rozhodčích a delegátů a stanovuje zásady chování rozhodčích z hlediska profesionality a jejich výkonnosti, ale také stanovuje hranici střetu zájmů a povolené a nepovolené kontakty mezi rozhodčími a zástupci klubů," definuje FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel zkoumá videozáznam během utkání Sparty s Plzní.

Jelikož za výkony vyřazená dvojka kritizována nebyla, lze soudit, že důvodem je právě druhá část.

Porušení kodexu je každopádně disciplinárním přečinem dle Disciplinárního řádu.

Reklama