CzechTrade otevřel novou kancelář na Ukrajině. Sídlí ve Lvově

Novou zahraniční kancelář otevřela počátkem srpna v západoukrajinském Lvově agentura na podporu českého obchodu CzechTrade. Dosud měla agentura zastoupení jen v Kyjevě.

Vedoucím kanceláře se stal Vojtěch Vraspír. Kancelář CzechTrade nabízí své služby českým firmám, které hledají příležitosti k průniku na ukrajinský trh.

Ilustrační obrázek

Jako ostatní zastoupení agentury v zahraničí je i kancelář ve Lvově připravena pomoci firmám a podnikatelům s prezentací jejich produktů a s hledáním vhodných místních partnerů.

Oficiální představení kanceláře se uskutečnilo v červenci během lvovského česko-ukrajinského business fóra v rámci podnikatelské mise na Ukrajinu, kterou spolurganizoval Svaz průmyslu. Po posílení zastoupení CzechTrade na Ukrajině volali i zástupci podnikatelské veřejnosti včetně právě SP ČR.

Odborníci CzechTrade působící na místě podpoří posílení kontaktů a pomohou realizovat obchodní případy. Doposud fungovala kancelář pouze v Kyjevě.

Ukrajinská vláda bude spouštět Rozvojový fond 

Letos v červenci se také podařilo spustit Fond Ukrajina na podporu tuzemského exportu. Podle aktuálních informací ze strany EGAP však přesáhly žádosti o pojištění vývozu na Ukrajinu více než 200 milionů korun a fond bude brzy vyčerpán. 

„Fond Ukrajina umožní EGAPu podpořit české firmy na Ukrajině, podobně jako to dělá Velká Británie nebo Polsko. Vracíme se na Ukrajinu,“ shrnul generální ředitel EGAP David Havlíček.

Obnovení pojištění vývozů na Ukrajinu má přispět k uchování a posílení pozice českých podniků na tomto trhu s perspektivou, že bude možné identifikovat nové obchodní příležitosti do budoucna. Zánik stávajících obchodních vazeb by naopak mohl vést ke ztrátě konkurenceschopnosti tuzemských společností na trhu.

Druhá ukrajinská kancelář CzechTrade se nachází v budově místního českého konzulátu na adrese Antonovycha 130/a, 79057 Lvov. V případě zájmu o spolupráci můžete vedoucího lvovské kanceláře kontaktovat na adrese vojtech.vraspir@czechtrade.cz

Základní informace pro podnikání občanů Ukrajiny na území České republiky

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme