Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Loni silniční závod, letos časovka. Evenepoel má jako druhý v historii duhový double

Poté, co se před rokem stal mistrem světa v silničním závodě, letos Remco Evenepoel přidal i triumf v jízdě proti chronometru. Mladý Belgičan druhého Filippa Gannu porazil o dvanáct vteřin. Překvapivý bronz slaví devatenáctiletý Joshua Tarling (+48). Při své premiéře v dospělé kategorii obsadil Mathias Vacek 38. místo, Jakub Otruba dojel na 44. příčce.

Remco Evenepoel nezažil vůbec dobrou a zdaleka ani úspěšnou obhajobu svého duhového dresu ze silničního závodu, když se na velice náročné trati v Glasgow neudržel svých soupeřů už velmi daleko od cíle. Až pětadvacáté místo bylo velkým zklamáním a Evenepoel sám po závodě přiznal, že ve výbušnosti na nejlepší nestačil.

V časovce naštěstí pro něj potřeboval spíše vytrvalost než rychlost. A té měl vrchovatě. Na prvním mezičasu ještě drobně ztrácel na Filippa Gannu, v polovině trati se už ale před dvojnásobného šampiona v této disciplíně dostal a své vedení také udržel. V cíli byl o dvanáct vteřin dříve než Ganna. Šokující bronz získal domácí mladík Joshua Tarling (+48).

Evenepoel je druhým cyklistou v historii, který k duhovému dresu ze silničního závodu přidal i ten z časovky. Před ním to v roce 1998 dokázal pouze Španěl Abraham Olano. Časovka se na světových šampionátech jezdí od roku 1994.

Jak mistrovská časovka probíhala?

Favorité jako obvykle startovali až na konci startovního pole, jako poslední z rampy sjel loňský překvapivý vítěz Tobias Foss. Na prvním mezičase byl v čele Filippo Ganna, ovšem jen s drobným čtyřvteřinovým náskokem před Remcem Evenepoelem. Na třetím místě se drželo překvapení či rovnou kometa časovky, domácí Josua Tarling (+6).

Devatenáctiletý mladík, který je aktuálním mistrem Velké Británie v této disciplíně, na bezmála padesátikilometrové trati doslova letěl a držet se jej dokázala jen ta nejužší špička. V polovině závodu na Tarlinga už minutu ztráceli například Wout van Aert nebo dvojnásobný mistr světa Rohan Dennis. Tadej Pogačar byl zpět dokonce o dvě minuty.

Tarling, který startoval devatenáctý od konce, byl v cíli jasně první a mohl čekat, na co jeho čas lehce nad 56 minutami bude stačit. Na mezičasech před ním stále byli pouze Evenepoel a Ganna, přičemž mladý Belgičan začínal mít před svým italským soupeřem navrch. V polovině trati už vedl o dvanáct vteřin. A totožnou převahu udržel až do cíle. 

Mathias Vacek ani Jakub Otruba se mezi nejlepší neprotlačili. Vacek (38.), který stále cítí následky pádu za závodu Kolem Valonska, ztratil více než čtyři minuty na vítěze. Otruba ve světové konkurenci obsadil 44. místo. "Bylo to hodně dlouhé, těžké, po pomalém asfaltu, navíc ve větru," hodnotil jezdec českého týmu ATT Investments.

Juniorským šampionem se ve Skotsku stal Australan Oscar Chamberlain, který vyhrál před stříbrným Benem Wigginsem, synem vítěze Tour de France z roku 2012 Bradleym. Pavel Šumpík dojel sedmadvacátý, Kryštof Král byl klasifikován na 33. místě.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Stirlingu (Británie) – časovka:

Muži elite (47,8 km): 1. Evenepoel (Belg.) 55:19, 2. Ganna (It.) -12, 3. Tarling (Brit.) -48, 4. McNulty (USA) -1:27, 5. Van Aert (Belg.) -1:37, 6. Oliveira (Portug.) -1:52, ...38. M. Vacek -4:53, 44. Otruba -5:51.

Junioři (22,8 km): 1. Chamberlain (Austr.) 28:29, 2. Wiggins (Brit.) -24, 3. Leidert (Něm.) -34, ...27. Šumpík -2:06, 33. Král -2:23.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články