Hlavní obsah

GLOSA: Strohá komunikace ohledně sudích sráží těžce vybudovaný posun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už stojí za vyřazením rozhodčího Pavla Orla a asistenta Adama Horáka z listiny profesionálních fotbalových soutěží cokoliv, strohá komunikace ze strany FAČR jen vyvolala další otázky, nejasnosti a v krajním případě podkopává důvěru fanoušků.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Svazová komunikace kolem rozhodčích podkopává důvěru fanoušků.

Článek

Z Fortuna ligy jsou odehrána čtyři kola a hlavním tématem se opět stal rozhodcovský sbor. Už dřívější odchod šéfa Komise rozhodčích Radka Příhody, konec arbitra Michala Křepského, zmíněné vyloučení Orla s Horákem a k tomu i ryze fotbalový rozměr v podobě špatných rozhodnutí, po kterých například Tomáše Klímu nebo Dalibora Černého čekají více či méně dlouhé tresty.

Bohužel, fotbalové sudí doprovází od dob někdejšího místopředsedy FAČR a aktuálně souzeného Romana Berbra mezi širokou veřejností často obavy, nedůvěra, pochyby o objektivním rozhodování utkání. Patrná snaha o zlepšení renomé se Příhodovi nebo současnému šéfovi Liboru Kovaříkovi nedá upřít.

Všichni kvitují pravidelné komuniké a vysvětlování sporných momentů z každého ligového kola, semináře pro kluby a novináře s ukázkami aktuálních trendů a požadavků. Sudí častěji chodí před televizní kamery a popisují svůj pohled na určité situace. Vše je ale sráženo (ne)vlastními chybami, jako v případě komunikace vyloučení Orla a Horáka z listiny profesionálních sudích.

Strohé prohlášení ze Strahova o třech větách vyvolalo jen více otázek. Člověk se dozvěděl, že sudí porušili etický kodex. Čím? Proč? Má to spojitost s nedělním utkáním Slavie se Zlínem, které Orel pískal a Horák dozoroval z pozice asistenta u videa? Nebo jde o úplně něco jiného? Jen samé otázky a jejich nezodpovězení v úvodním oznámení mohlo vyvolat dojem, že se jedná o opravdu velký prohřešek. O tak velký, že ho FAČR chce co nejdéle skrývat.

„Prosím komisi rozhodčích, aby transparentně vysvětlila fanouškům svoje poslední kroky. Takhle fotbal opravdu nemůže fungovat," napsal na Twitteru šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. S jeho slovy se dá jen souhlasit. Ukázalo se, že důvodem vyřazení z listiny má být požití alkoholu před zápasem druhého předkola Konferenční ligy mezi RFS Riga - Sabah Baku (0:2) ve středu 26. července. Orel tam působil jako čtvrtý rozhodčí, Horák jako první asistent. Konkrétně jednoho piva před obědem, což připustil následně i sám Orel. Oba se navíc měli chovat nevhodně, vše je zaznamenáno v zápise o utkání.

Zda je to vše důvodem k okamžitému vyloučení, může každý posoudit sám, podle etického kodexu se ale sudí musí „v souvislosti s utkáním zdržet konzumace alkoholu, drog a jiných omamných látek". A opět jsme u toho. Jedná se o tak citlivé téma, že ho FAČR nemohl odkomunikovat ihned? Veškeré další snahy o oficiální vysvětlení pak zhatila věta: „KR FAČR k věci a přijatému opatření nebude poskytovat další vyjádření."

To opravdu nebudí dojem slibované transparentnosti. Navíc když spekulace, zda kauza souvisí s utkáním na Slavii, musí rozprášit na sociálních sítích až sám Tvrdík. Po tiché interní komunikaci mezi klubem a svazem. A znovu....Proč?

Očista rozhodcovského sboru po temných letech je během na dlouho trať, zařazení nových mladých arbitrů není nic jednoduchého, chce to pochopení a trpělivost. Každá akce podobná té s Orlem a Horákem (z hlediska chování sudích i komunikace) bohužel vrací těžce vybudovaný posun dopředu strašně lehce zpět.

Reklama