Hraje se v ulicích, vodojemech i kulisách koupelny. V Brně začal Maraton hudby

ČTK ČTK
11. 8. 2023 15:39
Koncerty v ulicích, podzemních vodojemech i na lodi nabízí brněnský festival Maraton hudby, jehož osmý ročník začal tento čtvrtek. Potrvá do neděle. Hudba zní na třech desítkách míst. Kulisy pro malá venkovní pódia znovu připravila výtvarnice Kateřina Šedá, mají podobu videopůjčovny nebo koupelny s pračkou a záchodem.
Kanadsko-švédská zpěvačka Sarah MacDougall v kulisách koupelny navržených umělkyní Kateřinou Šedou.
Kanadsko-švédská zpěvačka Sarah MacDougall v kulisách koupelny navržených umělkyní Kateřinou Šedou. | Foto: ČTK

"Chceme rozeznít osvědčená brněnská dějiště i méně známá zákoutí města a zároveň návštěvníkům rozšiřovat hudební obzory," říká David Dittrich, ředitel Maratonu hudby, jinak také šéf přehlídky Concentus Moraviae a manažer světoznámé pěvkyně Magdaleny Kožené.

Program napříč žánry připravuje tým dramaturgů. Ti oslovují zahraniční hvězdy, české kapely i zástupce brněnské scény. "Vybírají umělce s osobitým přístupem k hudbě, kteří přinášejí publiku nové vjemy a nabízejí další z možných pohledů na umění," doplňuje Dittrich.

Rezidenčním umělcem je letos osmapadesátiletý jazzový klavírista Omar Sosa z Kuby, který od 90. let minulého století žije na Západě. "Procestoval svět a posluchače vždy uchvátí nejen svým hudebním umem, ale také pozitivní energií a charismatem," říká Dittrich.

Pianista čtyřikrát nominovaný na americkou Grammy se divákům představí třikrát. Ve čtvrtek Omar Sosa účinkoval v Sonocentru s kvartetem AfroCubano, tuto sobotu vystoupí s makedonským multiinstrumentalistou a beatboxerem Strachem Temelkovskim, v neděli večer absolvuje ještě sólový recitál v renesanční dvoraně Uměleckoprůmyslového muzea.

K dalším vrcholům festivalu má patřit páteční balkánská noc s bosenským Dubioza Kolektivem a řeckou kapelou Koza Mostra. Na scéně věnované world music se v sobotu představí estonské duo Puuluup, hrající na starodávnou lyru v moderním hipsterském pojetí.

Organizátoři dále pozvali herce a hudebníka Vladimíra Javorského, slovenskou zpěvačku Katarínu Knechtovou nebo kapelu Žamboši, stejně jako děti ze základních uměleckých škol.

Doprovodnou akcí je Maraton Street Food Festival v partnerských restauracích. "K dispozici budou na místě nebo formou take away mořské plody, zelené kari, kvalitní burgery, špičkové ragú či zvěřinový guláš," dodává restauratér Janko Martinkovič.

Video: Sestřih z prvního dne Maratonu hudby

Sestřih ze čtvrtečního prvního dne brněnského Maratonu hudby. Na snímku je Omar Sosa. Foto: ČTK | Video: Maraton hudby Brno
 

Právě se děje

Další zprávy