Netušila, že tento zdánlivě skromný nález povede k pozoruhodnému objevu a potenciálnímu nečekanému zisku. Koupila jej za pár šupů na blešáku a ukázalo se, že má nesmírnou cenu.

Náhrdelník nosila do společnosti

V roce 2005 narazila Ifillová, obyvatelka Filadelfie, na jedinečný design náhrdelníku a rozhodla se ho získat. Několikrát si jej oblékla, aniž by tušila skutečnou hodnotu svého pořízení.

Její vnímání náhrdelníku se však změnilo během návštěvy výstavy šperků Alexandra Caldera ve Filadelfském muzeu umění o tři roky později. Při porovnání svého náhrdelníku s vystavenými díly si Ifillová uvědomila podobnost jejího šperku s Calderovým osobitým stylem.

Na jednu z Calderových výstav se podívejte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Mistr šperkařského abstraktního umění

Po vyžádání odborných posudků na její šperk se potvrdilo, že náhrdelník Ifillové je skutečně originálním dílem Alexandra Caldera, proslulého umělce známého svým novátorským přínosem abstraktnímu umění. Calderova nadace v New Yorku náhrdelník dále ověřila a zjistila, že byl v roce 1943 vystavený v Muzeu moderního umění. Samotný náhrdelník byl dokončený v roce 1938.

Ifillová byla tímto odhalením ohromená, protože nevědomky vlastnila Calderovo mistrovské dílo. Hodnota náhrdelníku se na aukci v roce 2013 odhadovala na 200 000 až 300 000 dolarů. Calder, uznávaný pro své kinetické sochy a abstraktní výtvory, zanechal před svým odchodem v roce 1976 nesmazatelnou stopu v moderním umění.

„Limitovaná edice“

Vzácnost Ifillova objevu podtrhuje skutečnost, že Calder během své slavné kariéry navrhl jen něco málo přes 1000 šperků. Jeho pověst se točí především kolem jeho soch a mobilů, o to výjimečnější je existence jeho šperků.

Tento příběh nečekaného bohatství odráží kouzlo bleších trhů, kde obyčejné předměty mohou přinést neobyčejné výsledky. Stejně jako se z Ifillova zdánlivě nenápadného náhrdelníku vyklubal cenný Calderův výtvor, měli mnozí to štěstí, že mezi sebou objevili skryté poklady. Kouzlo bleších trhů spočívá ve vzrušení z nejistoty, kdy při další návštěvě může být nalezený nečekaný klenot, jehož hodnota je mnohem vyšší než jeho cena.

Ve světě, kde se do popředí často dostává půvab hmotných statků, nám příběhy, jako je Ifillův náhrdelník, připomínají přehlížený potenciál, který se může skrývat v těch nejnepatrnějších nálezech. Náhrdelník, kdysi pořízený za pár dolarů, je nyní svědectvím o překvapeních, která může život přinést, a o nečekaných cestách, které mohou vést k nově nalezené hodnotě a ocenění. 

Zdroje: blueridgevintage.wordpress.com, www.the-sun.com, www.artmarketmonitor.com