Vyděšení Britové. Migrantům se bránili brexitem, teď jich k nim chodí ještě víc, říká Tomský

Alexander Tomský byl hostem pořadu K věci.

K VĚCI 11.8.2023

Při rozhodování o brexitu sehrála důležitou roli masová imigrace –⁠ Britové doufali, že po odchodu z Evropské unie země získá kontrolu nad svými hranicemi. Tak se ale nestalo a vláda otevřela hranice třetímu světu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Alexandr Tomský. Podle něj jsou nyní občané, kteří po brexitu volali, „úplně vyděšení“.

Politolog rozvedl, co stálo za touhou Britů opustit Evropskou unii. „Británie má nejstarší demokracii v Evropě, šlo o obrovské impérium. Pro občany bylo zkrátka nepřijatelné, aby se podřizovali Bruselu,“ vysvětlil Tomský. Měli prý pocit, že se prosazují hlavně zájmy Francie s Německem a oni hrají „druhé housle“.

ČTĚTE TAKÉ: Německo má problém. Migrační krize je zpět, počty žadatelů o azyl dramaticky rostou

„Hned dalším důvodem byla masová imigrace,“ uvedl politolog. Podle něj místní věřili, že díky brexitu získají kontrolu nad svými hranicemi. „Největší zklamání jim nakonec přinesla sama ‚konzervativní‘ vláda, která otevřela hranice třetímu světu, Boris Johnson okamžitě uvolnil pravidla, aby anglický průmysl měl lacinou pracovní sílu,“ pronesl.

Tomský řekl, že pro brexit hlasovala převážně dělnická třída a jen 20 procent konzervativní inteligence. „Ti dělníci musí být úplně vyděšení z toho, co se děje. Vloni tam přišlo 45 tisíc nelegálních přistěhovalců, letos už je to dalších 15 tisíc za dva nebo tři měsíce. A vláda to není schopná zarazit. Má tam dva tisíce právníků, kteří brání lidská práva, zuřivě se tam diskutuje o tom, jestli vystoupí z hlavního soudu pro lidská práva. Pro Brity je to hrozný problém.“

Konzervatismus v ohrožení

„Britská konzervativní strana je evidentně v krizi, vůbec už není konzervativní. Oni byli zvyklí, že se jedná jenom o ekonomii a takové ty nápady s trans a celou tou genderovou politikou prostě ignorovali,“ poznamenal Tomský.

A vyjádřil i svůj názor k trans lidem: „Já jsem konzervativec, mně to připadá úplně absurdní, žádného muže nemůžete předělat na ženu a ženu nemůžete předělat na muže. Jsou jenom dvě pohlaví. To je pro mě samozřejmé. To, co vzniká po těch hormonech a operacích, jsou trosky.“

Podle politologa britští „konzervativci“ v těchto společenských otázkách svůj boj už dávno prohráli.

Green Deal je utopie

Jako naprosto katastrofální hodnotí zelenou dohodu, jelikož prý vede k likvidaci průmyslu. „Je to prostě utopie, úplně zbytečný, protože Evropa emituje osm procent znečištění a v Indii a v Číně se budují uhelné elektrárny. Čili bez ohledu na to, co si myslíme o globálním oteplování, je to blbost,“ zhodnotil.

Tomský v boji s globálním oteplováním nachází jiné východisko: „Stačilo by vysázet několik desítek miliard stromů a nemuseli bychom udělat vůbec nic jiného,“ uvedl a zkritizoval, že místo toho se „raději investuje do snížení životní úrovně a likvidace osobní dopravy“.

SLEDUJTE TAKÉ: Proč je třeba přijmout Green Deal?

Tagy: