,Nemůžeme to změnit ze dne na den.‘ Rozhodčích je málo, nábor je pro FAČR jednou z priorit

Jen 26 fotbalových hlavních sudích je momentálně na listině pro profesionální soutěže, tedy první a druhou ligu. O dva méně má po čtvrtečním vyřazení sudích Pavla Orla a Adama Horáka. Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky tak učinila proto, že porušili interní nařízení a Etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Samotný Orel připustil den před utkáním požití jednoho piva.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sudí Pavel Orel

Sudí Pavel Orel | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

O fotbalových rozhodčích se tento týden zase hodně mluví. Po vyřazení sudích Orla a Horáka, kteří měli porušit etický kodex během pohárového utkání v Lotyšsku, je mužů s píšťalkou k dispozici zase o něco méně. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč je podle mluvčího FAČR v Česku málo rozhodčích a co s tím asociace hodlá dělat

„Podepsali jsme etický kodex a podle toho se každý musí chovat, jak je vhodné,“ říká jeden z nejzkušenějších ligových rozhodčích Miroslav Zelinka, který je momentálně zraněný, ale píská nejvyšší soutěž už 16 let a jako hlavní sudí už má na kontě 271 zápasů.

„Za nás taky už byl etický kodex zvláště po tom případu, kdy běhal Pilný za asistentem tehdy v Příbrami. Samozřejmě ještě po roce 2004 a to bylo kvůli té úplatkářské aféře,“ pokračuje k vymezeným pravidlům Zelinka a připomíná kauzu opilých rozhodčích během ligového utkání v Příbrami a také někdejší korupční skandál.

„Připadá mi trochu absurdní, jestli si dá rozhodčí jedno pivo den před utkáním, pokud teda bylo jen jedno. Taky jich mohla být celá řada a mohl být připitý,“ vzpomíná bývalý ligový sudí Drahoslav Handlíř na jednotlivé kauzy. V roce 2016 hrál roli také alkohol. Teď rozhodčí Orel připouští jen jedno pivo den před utkáním.

„Dodnes jsem aktivní rozhodčí, byť v té nejnižší úrovni soutěži, tak pokud není člověk autem, tak si po utkání pivo nebo štamprlu dá,“ srovnává profesionální a takzvané pralesní soutěže pokud jde o rozhodčí a alkohol. Ale rozhodčích je obecně málo.

Rozhodčí Královec ukončil kariéru. ‚Už nebylo čeho dosáhnout,‘ napsal sudí v dopise

Číst článek

Nábor nových rozhodčích

Mluvčí Fotbalové asociace České republiky Petr Šedivý dlouhodobý problém s počtem a kvalitou rozhodčích připouští.

„Nábor nových rozhodčích je jedním ze strategických cílů nové komise rozhodčích, protože celý český fotbal na všech úrovních potřebuje, aby počet rozhodčí byl vyšší, ale není to něco, co můžeme změnit ze dne na den.“

A tak třeba návrat zraněného a zkušeného dvaačtyřicetiletého sudího Miroslava Zelinky po natrženém svalu je toužebně očekáván.

„Zranění se vyvíjí celkem dobře, ale ještě to na návrat není. Možná do měsíce,“ popisuje svou rehabilitaci Zelinka. Hned zítra si odbudou premiéru v ligové soutěži v roli hlavních rozhodčích Vít Zaoral v zápase Baník Ostrava – Hradec Králové a Karel Rouček v utkání ZlínLiberec. 

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme