Jak nastartovat auto
Zajímavosti

Jak nastartovat auto v případě problémů

Zaspali jste. Budík zvonil později, než jste předpokládali. Snídani berete s sebou a prakticky s kartáčkem v ústech nasedáte do automobilu. A v tom se to stane. Automobil začíná stagnovat. Nestartuje to. Motor se neozývá tak, jak jste zvyklí. A vy se nyní dostáváte do stresu. Co dělat? Jaký je postup, abychom nepoškodili vozidlo? Pojďme si říct několik možností.

Proč vozidlo nestartuje

Jak nastartovat auto v případě problémů? To je otázka, která vyvstává na mysli v několika případech. Kupříkladu v okamžiku, kdy je vybitá baterie. Právě vybitá baterie je nejčastějším důvodem, proč automobil stagnuje a nestartuje. Holt mluvíme o autodílu a ten má zpravidla svou životnost. Někdy je nižší, jindy je vyšší, vždy však musíme počítat s možnou výměnou.

Baterie většinou zlobí v zimě, kdy automobil čelí příliš chladnému počasí a nízkým teplotám. A s těmi si neumí moc poradit. Kromě vybité baterie však může stát za stagnováním automobilu i špatné připojení baterie. I když se nejedná o příliš častý scénář, je to jedna z možností. 

Také mohou být viníkem zanesené filtry. Nejeden majitel automobilu nejen, že zapomíná, ale také odmítá pravidelně udržovat automobil. Zejména vzduchové filtry jsou však denně zatěžovány silničním prachem, mastnotou i dalšími nečistotami, které ve výsledku snižují průtok vzduchu do sání automobilu. A problém se startováním je tedy na scéně.

Startování auta klíčkem
Startování auta klíčkem

Mezi další důvody, proč nestartuje auto, patří také:

  • zařazená rychlost,
  • málo paliva, 
  • problém se spínačem zapalování nebo
  • špatný alternátor.

Jak nastartovat auto přes kabely

Běžný postup při startování vozidla by bylo sešlápnutí spojky až na podlahu, kontrola řadící páky, zasunutí klíčku do otvoru spínací skříňky, dále pootočení klíčku do pozice 1, počkání na zhasnutí kontrolky žhavení a pootočení klíčkem, následně puštění klíčku a přesouvání váhu na plyn. Když však auto stagnuje a nastartování nelze učinit tak, jak to hovoří příručka pro začínající řidiče z autoškoly, nabízí se hned několik dalších alternativ. A jednou z nich je startování vozidla přes kabely. 

Jak nastartovat auto přes kabely
Jak nastartovat auto přes kabely

Ať už vám klekla baterka, nebo musíte nastartovat vozidlo přes kabely z jiného důvodu, klíčové jsou k úspěšnému startování hlavně kvalitní kabely. Pokud je máte po ruce, v nejlepším případě si prostudujte návod k obsluze auta, ať víte, kde máte akumulátor a případně další konektory pro zapojení kabelů. 

V praxi plusový kabel napojujeme do kladného pólu akumulátoru vybitého auta, tentýž kabel připojujeme na kladný pól akumulátoru nabitého auta, s jehož pomocí se startuje. Poté se bere mínusový kabel připojující se na záporný pól nabité baterie a druhý se napojí na záporný kabel připojený na to určené místo startovaného vozu. 

Auta jsou tímto stylem propojená několik minut, dokud startované auto neběží normálně.

Nastartování auta přes autobaterii a kabely
Nastartování auta přes autobaterii a kabely

Jak nastartovat auto bez kabelu

Pokud však kabely nejsou k dispozici nebo pokud nejsou k dispozici žádná auta, která by vám mohla poskytnout potřebnou „šťávu“, musíte mít v záloze jiné řešení, jak auto rozjet. Vůbec nejznámější metodou je pouštění vozidla z kopce, kdy se zařazuje kvalt a zůstane se stát na spojce. Zároveň se v téže okamžiku uvolňuje brzda a nechává se auto sjíždět z kopce konkrétní rychlostí, kdy se otočí klíčkem ve startéru.

Jak nastartovat auto bez klíčů

Stalo se vám, že jste klíče zapomněli doma nebo vám zapadly kupříkladu do kanálu nacházejícího se přímo pod autem? Ne, takové scény nejsou jen v amerických filmech. Tento zákon schválnosti funguje naprosto běžně. 

V případě, že se naplní i ve vašem případě, nabízí se otázka, jak auto bez klíčů nastartovat. Pokud má vozidlo pouze jeden startovací drát, stačí se dotknout spojených kabelů zapalování. Motor by měl v takovém případě naskočit.

Zdroj:

https://www.autozive.cz/jak-nastartovat-auto-s-vybitou-baterii/

https://www.garaz.cz/clanek/jak-nastartovat-auto-pres-kabely-kdyz-vam-klekne-baterka-21003092

4/5 - (2 votes)

Autobat.cz je internetový magazín. Píšeme o všem co se aktuálně řeší v automobilovém průmyslu. Jsou to jak aktuality, zajímavosti, nápady, tipy tak i recenze, srovnání a testy produktů i služeb. Cílem je lidem pomoci, v co nejvíce různých oblastech.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *