Čeští zoologové připevnili želvám v Indonésii vysílačky, mapují jejich pohyb

  6:38
Zoologové z liberecké a brněnské zoo se věnují výzkumu mořských želv v Indonésii. Z dat, která nově přenášejí vysílačky připevněné na želvích krunýřích, získávají důležité informace o migraci těchto plazů.

Čeští zoologové nasadili mořským želvám v Indonésii speciální GPS vysílačky, s jejichž pomocí mapují pohyb těchto plazů v oceánu. Díky výzkumu bude možné lépe ochraňovat želvy v regionu, sesbírané informace objasní také migraci mořských želv po hnízdění. Vysílačky na svém krunýři už několik týdnů nosí čtyři dospělé samice karet obrovských.

Zoologové z liberecké a brněnské zoo se věnují výzkumu mořských želv v Indonésii. Z dat, která nově přenášejí vysílačky připevněné na želvích krunýřích, získávají důležité informace o migraci těchto plazů. (6 a 7/2023)

„Informace o pohybech mořských želv na Sumatře chybí, proto výzkum poskytne zcela nové a unikátní informace, které dosud nebyly k dispozici,“ přibližuje důležitost projektu mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. Instituce se spolu se Zoo Brno dlouhodobě podílí na ochraně biodiverzity a mořských ekosystémů v Indonésii.

První dvě vysílačky připevnili ochranáři koncem června dvěma samicím karety obrovské bezprostředně poté, co nakladly vejce na pláži na neobydleném ostrově Bangkaru. Toto místo je jedno z nejdůležitějších líhnišť karet obrovských na Sumatře. Od té doby přinesla zařízení o pohybu sledovaných samic první data. Želvy lokalizují satelity pokaždé, když vynoří hlavu a část krunýře nad hladinu.

„Za tři týdny želvy urazily více než 300 kilometrů a obě dále pokračují jihovýchodním směrem,“ komentuje terénní zooložka Zoo Liberec a zároveň vedoucí výzkumu Adéla Hemelíková, podle níž vysílačky želvy neomezují v pohybu ani při jiných přirozených aktivitách. Nasazení na krunýř, který je prý dostatečně velký ve srovnání s relativně malým zařízením, trvalo přibližně dvě a půl hodiny. „Ihned poté byla zvířata vypuštěna zpět do moře,“ ujišťuje Hemelíková.

Další vysílačky, které pro výzkum poskytla zoologická zahrada v Brně, nafasovaly dvě karety obrovské v polovině července v chráněné mořské rezervaci na ostrově Pandan. „Věřím, že data, která budeme ve vzájemné spolupráci vyhodnocovat, pomohou lépe porozumět ekologii těchto zvířat a k efektivnější ochraně těchto ohrožených druhů,“ říká ředitelka brněnské zoo Radana Dungelová.

Tamní výzkum začal v roce 2021

Výzkumem mořských želv na Sumatře se liberecká zoo prostřednictvím Adély Hemelíkové zabývá od roku 2021. Ta se zajímá mimo jiné i o socioekonomické a kulturní příčiny související s konzumací, obchodem a lovením mořských želv. Další část výzkumu se zaobírá genetikou a populací karet hnízdících na plážích na Sumatře.

„Znalost genetiky mořských želv je klíčová pro rozlišení jednotlivých populací mořských želv, definování územních jednotek pro jejich ochranu, ale i v identifikaci jejich migračních tras,“ poukazuje Hemelíková. Díky genetickým metodám se daří lépe sledovat ilegální obchod se zvířaty nebo posuzovat dopady rybářství. Rybářům totiž často v sítích končí želvy jako takzvané by-catch, nechtěné vedlejší úlovky.

Liberečtí ochranáři působí i v jiných zemích, například na Filipínách brojí proti nelegálním praktikám rybářů, a ve střední Africe pomáhá zakladatel organizace Save Elephants Arthur Sniegon se svým týmem s dopadáním překupníků, kteří se podílejí na obchodu se zvířaty a jejich částmi.