Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

"Cikánská fanatička", která bere dotace na vymývání mozků dětem, lhali fašisté o Ireně Biháriové. Musí se omluvit a zaplatit odškodné 120 tisíc korun

12. srpna 2023
Čtení na 2 minuty
Irena Biháriová (FOTO: Progresivní Slovensko)
Irena Biháriová (FOTO: Progresivní Slovensko)
Krajský soud v Banské Bystrici po téměř 4 letech rozhodl ve prospěch místopředsedkyně hnutí Progresívne Slovensko Ireny Bihariové, která žalovala stranu Kotlebovci - ĽSNS za šíření nepravdivých informací o ní. Strana je podle rozsudku povinná se političce omluvit a zaplatit jí náhradu nemajetkové újmy 5 000 eur (cca 120 tisíc korun). Podle Biháriové pravda zvítězila nad dezinformacemi a ĽSNS byla odsouzena za šíření zjevných lží o mé osobě, což je skutečně průlomový rozsudek.

Fašisté z ĽSNS v roce 2019 ve svých novinách a na webu opakovaně zveřejnili lživé informace o údajných tisícových dotacích ministryně školství Martiny Lubyové pro nevládní organizaci Ireny Biháriové. „V článcích jsem byla označena za “cikánskou fanatičku”, která za tyto peníze “vymývá dětem ve školách mozky s perverzní agendou”. Oba texty měly za cíl vytvořit o mně hanlivý obraz. U soudu nebylo těžké prokázat, že se jedná o naprosté lži, zástupci ĽSNS pouze zdržovali řízení a zatěžovali soudy novými výmysly o mé osobě,” uvedla Bihariová.

Politička v této souvislosti konstatovala, že má smysl se dezinformacím bránit, protože zvlášť v předvolebních časech je jejich vliv ještě významnější. “Tito a další fabulátoři lží by mohli pochopit, že pokud budou jednat nezákonně, někdo by mohl být ochoten jít i do dlouhého soudního procesu a postavit je za to před soud. A že budou muset zaplatit škody, které způsobili. Teď už vědí, že nemohou úplně počítat s tím, že jim to bude stále procházet. To se jim nepodaří. Ráda se do toho zapojím i příště,” dodala Bihariová s tím, že ĽSNS bylo nařízeno zdržet se podobného jednání, zveřejnit omluvu na internetových stránkách strany a v novinách a zaplatit náhradu nemajetkové újmy ve výši 5 000 EUR.

Irena Bihariová je místopředsedkyní hnutí Progresívne Slovensko, které se profiluje jako centristické, liberální a proevropské hnutí spojující umírněnou levici a pravici. V ekonomické oblasti hnutí prosazuje „racionální a pragmatická řešení“ z obou táborů politického spektra a v kulturně-etické oblasti zastává liberální postoje.

Právnička Irena Biháriová kandiduje na 10. místě kandidátky Progresivného Slovenska v předčasných volbách do Národní rady Slovenské republiky, které se uskuteční na konci září.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko je slovenská krajně pravicová politická strana, která vznikla v roce 2010. Předsedou strany je Marian Kotleba. Strana je považována za neonacistickou, neofašistickou, nacionalistickou, antisemitskou, antiislamskou a antiglobalistickou. Strana je také kritizována za svůj odpor k Evropské unii a NATO a za svůj nepřátelský postoj k romské menšině.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon