V Novém Boru otevřeli první část cyklostezky do České Lípy

Nová cyklostezka z Nového Boru na Českou Lípu. Foto: Petr Germanič / FB Nový BorNová cyklostezka z Nového Boru na Českou Lípu. Foto: Petr Germanič / FB Nový Bor

Cyklostezka má odvést lidi na kolech z přetížené silnice I/9.

V Novém Boru na Českolipsku dokončili první etapu cyklostezky do České Lípy. Ze zhruba šestikilometrové trasy je hotových prvních 500 metrů. Úsek přišel bezmála na 8,6 milionu korun, součástí ale byla nová lávka přes Šporku. Po letech příprav je to první hmatatelný krok k bezpečnému propojení Nového Boru s Českou Lípou. Bonusem je zkultivovaná hojně využívaná cesta s osvětlením na koupaliště, řekl ČTK při slavnostním otevření starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

O stavbu cyklostezky se dělí Nový Bor a Česká Lípa. „Naše je realizace trasy z Nového Boru kolem Chotovic po křižovatku v Pihelu, odkud pak bude navazovat ta českolipská na Stará Lada, doplnil Dvořák. Trasa nové cyklostezky začíná v Novém Boru na křižovatce Husovy a Smetanovy ulice. Napojuje se na ulici Kapitána Jaroše a na druhou stranu na přírodní koupaliště. Součástí úseku byla nejen výstavba nové lávky přes Šporku z ulice Kpt. Jaroše, ale také instalace veřejného osvětlení, které tam chybělo.

Na dojíždění i výlety

Cyklostezka, která Nový Bor spojí s Českou Lípou, je pro město klíčová. „Prioritou projektu je zajistit bezpečné spojení mezi městy a odvést cyklisty z přetížené silnice I/9. Denně po ní projede 17 000 aut a nám se tu pohybují děti, chodci, cyklisté. Cyklotrasa má proto plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy,“ řekl starosta. Radnice si tím ale podle něj částečně vyřešila i chybějící infrastrukturu.

„Infrastruktura v této části byla zanedbaná a lidé se tudy doslova prodírali ve dne a bohužel i v noci buď z haly nebo k hale a ke koupališti,“ řekl Dvořák. Město už má podle něj připravenou i další etapu stezky pro pěší a cyklisty od koupaliště k hlavní silnici I/9 a do Chotovic. „Máme projektovou dokumentaci, čekáme na stavební povolení. Příští rok bychom chtěli požádat o dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury a druhou etapu bychom rádi realizovali v roce 2025,“ dodal.

Část stezky povede po pozemcích města kolem koupaliště. Zde nezisková organizace Čmelák připravuje mokřadní park se soustavou mělkých tůní a s vycházkovým okruhem podél Šporky v sousedství koupaliště. Cyklistům se tak při jejím průjezdu nabídne další. „Máme stavební povolení. Co nás brzdí, je výkup pozemků, museli jsme proto najít alternativní cestu zážitek. Kolem dokončeného úseku chce město vybudovat dětské hřiště a venkovní posilovnu, přibudou lavičky nebo stojany pro kola. Svou část už připravuje i Česká Lípa,“ dodala starostka Jitka Volfová (ANO).

Tagy Cyklostezka Nový Bor - Česká Lípa
18 komentářů