Více než 20 000 britských železničářů uspořádá nové stávky

Více než 20 000 zaměstnanců 14 britských železničních společností uspořádá na přelomu srpna a září nové stávky v rámci sporu o mzdy, zaměstnanecké záruky a pracovní podmínky. Oznámil to britský železniční, námořní a dopravní odborový svaz RMT zastupující jejich zájmy.

Stávky jsou naplánovány na 26. srpna a 2. září a budou trvat vždy 24 hodin, uvedla. »Nálada mezi našimi členy zůstává nezměněná a odhodlaná ohledně našeho celostátního sporu o mzdy a podmínky,« uvedl generální tajemník RMT Mick Lynch.

Vysvětlil, že rozhodnutí pokračovat v protestních akcích bylo přijato poté, co zaměstnavatel, společnost Rail Delivery Group, odmítl zlepšit svou nabídku. Podle Lynche je »důvodem to, že vláda jí neumožnila získat nový mandát, na jehož základě by mohla vyjednávat«.

Vlna stávek, vyvolaná prudce rostoucí inflací (na konci loňského roku o 10,5 % a doposud o 7,9 % meziročně) a klesajícími reálnými příjmy, zasáhla Spojené království na konci roku 2022. Kromě železničářů se stávky týkaly zdravotníků, řidičů autobusů, pohraničníků, pošťáků, učitelů, univerzitních profesorů a dalších profesí.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy