Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pidcock je poprvé mistr světa v cross country, ženám dominovala nedostižná Ferrandová-Prévotová

Domácí Tom Pidcock díky drtivému nástupu v šestém kole ovládl závod olympijského cross country na horských kolech na cyklistickém mistrovství světa ve Skotsku. Titul mezi ženami obhájila Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová a po triumfu v short tracku získala ve Skotsku druhé zlato. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mistry světa v cross country jsou Pidcock a Ferrandová-Prévotová

Naděje Mathieua van der Poela na mistrovský triple ve třech disciplínách v jednom roce vyhasly hned v závěru prvního okruhu, kde se hvězdný Nizozemec poroučel k zemi právě na pravý bok, který si natloukl už v silničním závodě.

To druhý všestranný závodník v poli Tom Pidcock se držel v čelní skupince s obhájcem titulu Švýcarem Ninem Schurterem a Jihoafričanem Alanem Hatherlym. Ondřej Cink se v polovině trati pohyboval okolo 13. příčky a ztrácel necelou minutu.

Olympijský šampion z Tokia Pidcock nastoupil v šestém okruhu a Schurter na jeho útok nenašel odpověď. Po bronzu ze short tracku si čtyřiadvacetiletý Brit poprvé v kariéře dojel také pro mistrovský titul v cross country.

Schurter na souboj s Pidcockem vyplýtval možná až moc sil a v cíli se musel spokojit s bronzem, na stříbro se totiž díky silnému závěru propracoval Novozélanďan Samuel Gaze. Nejlepším ze čtyř Čechů na trati byl dle očekávání Ondřej Cink, který skončil na 17. místě se ztrátou 2:45.

Královna Pauline vládne dál

Pauline Ferrandová-Prévotová si dojíždí pro titul mistryně světa
zdroj: Reuters autor: Maja Smiejkowska

Olympijské cross country žen na sedm kol načala agresivním stylem Nizozemka Puck Pieterseová, které se s touto taktikou dařilo i ve Světovém poháru. Už na konci prvního kola však byly v čele závodu dvě Francouzky – Loana Lecomteová a Pauline Ferrandová-Prévotová.

Obhájkyně titulu a vítězka čtvrtečního short tracku Ferrandová-Prévotová utrhla už během druhého okruhu i svou krajanku a postupně si vybudovala náskok 1:14, se kterým si dorazila pro páté zlato z této disciplíny na mistrovství světa. Celkově má jednatřicetiletá legenda seniorských světových titulů už dvanáct, mimo jiné také ze silničního závodu a z cyklokrosu.

"Jsem velmi šťastná. Chtěla jsem si jet vlastní tempo a jsem na sebe moc pyšná, že jsem dokázala dodržet svůj plán – jet naplno do kopce a odpočinout si ve sjezdech. Necítila jsem se ohledně trati úplně dobře, když jsem si ji poprvé prohlédla, ale snažila jsem se s ní spřátelit," řekla Ferrandová-Prévotová.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr cross country žen na MS v Glentress Forest

Pro stříbro si v Glentress Forest dojela Lecomteová, napínavý byl pak souboj o bronz, ve kterém figurovaly hned čtyři závodnice. Švýcarka Alessandra Kellerová nastoupila jako první během pátého okruhu a zbavila se na chvíli Pieterseové i Britky Evie Richardsové.

Nizozemka se ale vidiny medaile nehodlala jen tak vzdát a vrátila se zpět. Richardsovou mezitím předstihla Mona Mitterwallnerová a i ona měla pódium brzy na dosah. Souboj dvou jednadvacetiletých závodnic Pieterseové a Mitterwallnerové nabídl obrovské drama v posledním kole. Nejdříve měla navrch Rakušanka, nakonec ale cílem pro bronz projela dříve Nizozemka.

Jediná Češka na startu Jitka Čábelická dojela na 33. místě se ztrátou bezmála deseti minut.

Mistrovství světa na horských kolech v Tweed Valley (Británie) – cross country:

Muži: 1. Pidcock (Brit.) 1:22:09, 2. Gaze (N. Zél.) -19, 3. Schurter (Švýc.) -34, 4. Koretzky (Fr.) -43, 5. Dascalu (Rum.) -54, 6. Hatherly (JAR) -1:07, ...17. Cink -2:45, 69. Rauchfuss -8:31, 70. Kobes -9:04, 74. Škarnitzl (všichni ČR) -1 kolo.

Ženy: 1. Ferrandová-Prévotová 1:24:14, 2. Lecomteová (obě Fr.) -1:14, 3. Pieterseová (Niz.) -1:27, 4. Mitterwallnerová (Rak.) -1:31, 5. Kellerová (Švýc.) -2:23, 6. Richardsová (Brit.) -2:39, ...33. Čábelická (ČR) -9:42.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články