Tomášovo tajemství

Tomáš Holý byl hvězdou české kinematografie. Filmy, v nichž se objevil, s oblibou sledovali malí i velcí diváci. Co ale nelze opomenout, je Tomášův skvělý charakter. 

Nebyla to však pouze Tomášova věčně se smějící a pohodová tvář, která vykouzlila úsměv všem, jež byli zrovna v jeho blízkosti. Byl to také hrdinský čin, který zachránil život jeho kamarádce, herecké kolegyni a další bývalé dětské hvězdě, Monice Kvasničkové

Během natáčení filmu Prázdniny pod psa, kdy bylo Tomášovi pouhých 12 let, se jeho život už navždy spojil s životem Moniky. Monika si v natáčecích pauzách odběhla k jezu. Právě tam ji podklouzla noha a v nestřeženém okamžiku spadla do vody. 

Čas jakoby se tehdy zpomalil. Ačkoli se Monika snažila, nedařilo se jí z vody dostat. Zachránila ji až pomoc Holého. „Šla jsem pod vodu a čas se zpomalil. Pomalu jsem se smiřovala se smrtí, když najednou po mně někdo sáhl, chytil mě za ruku a vytáhl mě ven," vzpomíná Kvasničková.

Hrdinský čin Tomáše Holého však zůstal dlouhou dobu tajemstvím. On i Monika věděli, že s jeho odhalením by si pouze zadělali na potíže. Obavy z následků, které by to, co se stalo, mohlo způsobit, přiměli oba dětské herce k mlčenlivosti. 

„Tomáš o svém hrdinském činu nikomu neřekl, protože nechtěl, abych se dostala do problémů s režisérem filmu," uvedla Kvasničková. 

Odnesl na věčnost

Pravda o tom, co se během natáčení filmu Prázdniny pod psa skutečně přihodilo, vyšla najevo až po Tomášově tragické smrti v roce 1990. Právě tehdy, během zádušní mše, Monika odhalila hrdinství, díky kterému přežila.

Pro více informací se podívejte na toto video: 

Zdroj: Youtube

Dojatá k slzám, ocenila Holého neochvějnou odvahu a vyjádřila vděčnost za jeho pomoc. Tomáš tak nebyl hrdinou pouze ve filmech. Příhoda s Kvasničkovou ukázala jeho dobré srdce a nebojácný charakter. 

Tomáš Holý byl úspěšný dětský herec, kterého kromě Prázdnin pod psa, proslavily filmy jako Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny. V roce 1979 jej na filmovém festivalu v Monte Carlu porota nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple

Jeho nečekaná smrt v pouhých 22 letech znamenala obrovskou tragédii pro rodinu, přátele i filmové plátno. 

Monika Kvasničková vzpomíná na Tomáše s láskou a vděkem i dnes, rovných 33 let po jeho tragickém skonu. „On byl hrozně hodný člověk. Ve dvanácti letech sám riskoval svůj život, aby zachránil ten můj." 

Zdroje: www.wikiwand.com, cs.wikipedia.org, www.csfd.cz