Zprávy / Pozvánky

Inuitská legenda ožije v inscenaci divadla Ponec a Orchestru Berg

Inuitská legenda ožije v inscenaci divadla Ponec a Orchestru Berg

redakce | Zprávy / Pozvánky | 13.08.2023

Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh.

Choreografka Mirka Eliášová a hudební skladatelka Jana Vöröšová, která bude také jednou z performerek na jevišti, se inspirovaly dávným inuitským příběhem. Hudebníci se rozpohybují a tanečníci se rozezvučí v představení, jehož tématem jsou člověk a příroda. Proto se v něm přednostně využívají „recykláty“ – tvůrci se pro ně ponořili do svých skladů, kde na další život čeká nepřeberné množství materiálů, hudebních nástrojů a dalších předmětů. „Čím je nejlepší na světě být? Obyčejnou trávou nebo krásnou bylinou? Myší nebo ptákem? A co člověkem?“ Stará inuitská legenda se zamýšlí nad touhou žít a přežít i v těžkých podmínkách.

Orchestru BERG se podařilo spojit dvě výrazné české umělkyně. Jana Vöröšová je uznávanou skladatelkou s objednávkami od České filharmonie nebo Pražského jara, Mirka Eliášová je jednou z tvůrčích stálic české taneční scény. „S oběma spolupracujeme už dlouho, s Janou od dob jejích studií, s Mirkou jsme od roku 2007 vytvořili řadu výjimečných site-specific večerů, mimo jiné v Čistírně odpadních vod nebo v bývalém paláci Elektrických podniků. Jsme rádi, že se nám je podařilo dát dohromady a že si tak dobře porozuměly,“ říká Peter Vrábel, umělecký šéf orchestru.

„S Mirkou a Janou jsme si stanovili cíl využít na maximum naše sklady, ve kterých se skrývá ohromné množství pokladů – materiálů, hudebních nástrojů a dalších věcí. Je to kreativní výzva i povinnost vůči naší planetě,“ prozrazuje Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG. Mirka Eliášová doplňuje: „Jde nám především o propojení pohybu a zvuku. Hudebníci mají pohybovou akci, tanečníci se rozezvučí, podle toho jsme je i vybírali. Je to další logický krok naší spolupráce.“ S tanečníky a hudebníky bude na jevišti i skladatelka Jana Vöröšová, které je taneční prostředí vlastní: „Nejsem tanečnice, ale chodila jsem tancovat a víc než dvacet let učím na konzervatoři Duncan Centre, takže se na tanec dívám každý den. Je skvělé, že od Mirky dostanu pocitové zadání a realizace je pak už na mně. I proto jsem si pro sebe do představení vybrala akordeon, který je hezky pohybový.“

Info

Orchestr BERG
web orchestru

Divadlo PONEC
web divadla

foto © Adéla Vosičková

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Fource přivezou The Bygones, Russ a Royel Otis

redakce 10.05.2024

Multiplatinový raper Russ má za sebou vyprodanou domácí tour po arénách i úspěšnou knihu It’s All In Your Head, ve které radí, jak porazit největšího nepřítele každého z nás: sebe…

Caligula's Horse v Rock Café

redakce 10.05.2024

Pochází z australského Brisbane a jsou jedním z představitelů současného progresivního metalu.

Další akce Sonitus

redakce 09.05.2024

Australská, v Londýně usazená umělkyně pomyslně navazuje na temně dubovou melbournskou mikroscénu kolem HTRK a Carly dal Forno.

Květen v Bike_Jesus

redakce 09.05.2024

Garden opening, Big|Brave a Aicher, následující noc klubové série Bite a spousta dalších pozoruhodných záležitostí.

P&J Music uvádí: Cyrus Chestnut, FlamenKora a další

redakce 08.05.2024

Díky citlivému propojení improvizované trubky a flamencové kytary s tradiční korou a vokály ze Senegalu vytváří FlamenKora nadčasovou multikulturní hudbu, která je v dnešní neklidné době vítaným balzámem.

Kreatívny trh Almara má bohatú afterparty

redakce 07.05.2024

Nádvorie a Malý Berlín ožijú vďaka novému konceptu kreatívneho trhu s kamarátskou atmosférou.

Do Prahy se vrací Sega Bodega

redakce 06.05.2024

Rozpadlé klubové beaty a introspektivní témata jsou přítomná i na jeho třetí studiové nahrávce.

Zola Jesus v MeetFactory

redakce 05.05.2024

Minimalistickému ztvárnění dominují tóny koncertního křídla a autorčin uhrančivý hlas.

Kabinet múz v květnu

redakce 04.05.2024

Redakční výběr květnových koncertů v Kabinet múz.

bar italia se vrací do smíchovské továrny

redakce 03.05.2024

Zamlžený zvuk, v němž se ozývají The Cure, Slowdive nebo Pavement, uhranul alternativní hudební scénu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace