Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z majitele obchodu bezdomovcem: Vernon Subutex zpívá labutí píseň odcházejícího světa

Virginie Despentes. Foto: Jean-Francois Paga
Virginie Despentes. Foto: Jean-Francois Paga

Zatímco ve Francii považují Virginii Despentes za velkou literární hvězdu, čeští čtenáři ji teprve objevují. Zatím poslední česky vydaný román – Život Vernona Subutexe 1 – dokonale ukazuje, co od autorky můžeme očekávat. Do konce tohoto roku vyjde druhý díl, třetí bude následovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O francouzské literatuře je v Česku v posledních letech hodně slyšet. Stačí zmínit několik jmen: Delphine de Vigan, Édouard Louis, Jean-Michel Guenassia a samozřejmě hvězda největší: Michel Houellebecq. Každý z nich píše jinak a pro jiné, ale každý z nich je silným hlasem své generace a své části společnosti.

Z prostitutky spisovatelkou

Je to právě Michel Houellebecq, ke kterému Virginii Despentes nejčastěji přirovnávají. Není to přirovnání úplně mimo, ti dva se dlouhá léta přátelili a měli k sobě blízko. Oba také popisují podobu a proměnu Francie a jejího intelektuálního prostředí.

Jenže tam, kde je Houellebecq náležitě rozervaný, je Despentes jemnější. Oba provokují, ale Despentes píše autentičtěji, a to především díky své vlastní životní zkušenosti. Není žádné tajemství, že se sama ocitla na hraně společnosti a z této své etapy čerpá náměty pro své knihy.

Tato francouzská spisovatelka a režisérka toho v životě už stihla hodně. Živila se jako uklízečka, masérka, prodavačka nebo filmová kritička. Na již zmíněnou hranu společnosti se dostala v době, kdy se věnovala prostituci, o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější