Vánoce jsou ještě daleko, ale volyňský řezbář Jaroslav Frencl už dokončuje betlém, který bude zdobit náměstí

13. srpen 2023 08:44

Pro řezbáře Jaroslava Frencla Vánoce prakticky nikdy nekončí. O jeho betlémy je takový zájem, že si od jejich výroby odpočine jen párkrát za rok. Marie, Josef a malý Ježíšek v životní velikosti ozdobí letos o adventu také náměstí ve Volyni na Strakonicku, kde Jaroslav Frencl žije i pracuje.

„Nejprve si dřevo nahrubo opracuji motorovou pilou, pak použiji různé rozbrusky a v závěrečné fázi používám dláta. Dalo by se pracovat jenom s dláty, ale to bych na tom strávil mládí. Takhle to trvá zhruba dva měsíce, bez strojů by to zabralo půl roku, popisuje Jaroslav Frencl.

Postavy pro volyňský betlém už má hotové, nejvyšší Josef dosahuje 190 centimetrů. Figury jsou z dubového dřeva. „To je vybrané z toho důvodu, aby betlém vydržel co nejdéle, protože bude venku,“ vysvětluje.

Jaroslav Frencl vytvořil tisícovku betlémů. Ty dělají na Vánoce radost lidem i mimo náš kontinent. „Vyráběl jsem už betlémy do Španělska, Německa, Švýcarska, Švédska, Norska, na Floridu i do Austrálie,“ vyjmenovává.

Teď si betlém od řezbáře objednalo město Volyně a dodalo i dřevo, konkrétně z místního dubu, který poničila bouře. „Každoročně děláme živý betlém u vánočního stromu, do budoucna ho nahradíme vyřezávaným od našeho řezbáře. V první fázi zadáme tři hlavní postavy a jsme dohodnuti, že postupně budeme betlém doplňovat,“ upřesňuje starosta Martin Červený.

Spustit audio

Související