Proč nosiče nechali zemřít? Rozjíždí se velké vyšetřování, horolezci z K2 musí k výslechu

Úřady zahájily vyšetřování smrtelné nehody pákistánského nosiče Mohameda Hassana, který 27. července zemřel pod vrcholem osmitisícovky K2. Záběry z dronu ukazují, že kolem umírajícího muže prošly desítky horolezců, kteří ignorovali jeho potíže. Nyní u výslechu budou muset vysvětlit, proč mu nikdo nepomohl.

Horský nosič Mohamed Hassan spadl 27. července ze skály poblíž vrcholu K2, když upevňoval lano pro ostatní horolezce. Záběry z dronu později ukázaly, že ještě nejméně pět hodin žil, během nichž kolem něj prošlo zhruba 70 horolezců, aniž by mu kdokoli z nich pomohl se dostat do bezpečí. Tajemník Pákistánského horolezeckého klubu Karrar Haidri podle AP uvedl, že v případu bylo zahájeno vyšetřování, které povedou úředníci v regionu Gilgit-Baltistán, pod jehož jurisdikci K2 spadá.

Zpovídat se mají i zmínění horolezci, kteří bez povšimnutí prošli kolem něj. „Shromáždili jsme první informace a začneme vyslýchat lidi, kteří tam byli v době nehody,“ řekl ve čtvrtek Rahat Karim Baig, člen vyšetřovací komise. „Nejdůležitější bude výpověď druhého výškového nosiče, který s Hassanem upevňoval lano a viděl jeho pád,“ řekl Baig podle webu The West Australian. Údajně má jít o lezce z nejméně pěti zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie v Alpách. Český horolezec zemřel při sestupu nedaleko Mont Blancu

Úmrtí Mohameda Hassana zastínilo rekordní výstup norské horolezkyně Kristin Harilové a jejího nepálského průvodce. Stali se nejrychlejšími horolezci, kteří zdolali 14 nejvyšších hor světa, což jim trvalo 92 dní.

Jakoukoliv odpovědnost za smrt pákistánského nosiče ale Harilová odmítá. V rozhovoru pro web Sky News uvedla, že tým se „hodiny snažil pana Hassana zachránit“. Jeden člen týmu si údajně dokonce sundal kyslíkovou masku a dal mu ji, protože neměl vlastní. Hassan podle ní visel na laně hlavou dolů a trvalo zhruba hodinu, než se jejímu týmu podařilo dostat ho zpět na stezku. Podle Harilové navíc neměl Hassan odpovídající vybavení. „Neměl na sobě péřovou kombinézu, rukavice ani kyslík,“ popsala.

Rakouský zachránce

K podobnému incidentu došlo 15. července, když se pákistánský šerpa Murtaza Sadpara dostal do problémů na osmitisícovce Broad Peak, která leží jen devět kilometrů od K2. Podle webu thenews.com trpěl výškovou nemocí, přičemž dokonce zapomněl své jméno. Měl silně popálené ruce od omrzlin a nebyl schopen chůze.

Všiml si ho ale rakouský horolezec Lukas Wörle, který se vzdal zdolání vrcholu a přispěchal Sadparaovi na pomoc. Podle něj by Pákistánec zemřel, kdyby na místě zůstal ještě 30 minut. Podle rakouského webu Heute by měl Wörle od Pákistánu obdržet čestné vyznamenání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krkonoše trpí kvůli neukázněným turistům. Za přestupky hrozí vysoké pokuty, varuje expert

Tagy:
hory horolezec Pákistán hora K2 Mohamed Hassan Gilgit - Baltistán Kristin Harilová