Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Barbora Tomášková

Tak daleko, tak blízko: Barbora Tomášková

redakce | Články / Seriály | 13.08.2023

Slovenská skladatelka a improvizátorka Barbora Tomášková si v poslední době získala publikum na festivalech Alternativa či MFDF Ji.hlava. Její performativní pohyb mezi violoncellem a řadou neobyčejných ozvučených objektů je suverénní, soustředěnost ústí do osobitého zvukového světa a její performance vyznívá jako ta nejpřirozenější věc na světě. V sobotu 26. srpna budete moci ochutnat z její tvorby na pátém ročníku festivalu experimentální hudby A Day of Sound, pořádaného Galerií středočeského kraje a kurátorovaného hudebním publicistou Pavlem Klusákem. Do té doby se můžete vydat na Barbořina oblíbená místa.

Co vidíš z okna?
Zatiaľ mám v živote šťastie na bývanie v blízkosti prírody. Karpatské duby a buky sa premenili na borovicu, borovica na pomarančovník a ten zas po niekoľkých rokoch na orech. Za orechom vidím dokonca kopce a po tom som túžila odjakživa. Chodím spať neskoro, často nad ránom, takže bývam na vtáctvo napálená, ale nakoniec im tie skoré ranné koncerty zakaždým odpúšťam – je to paráda!

Kam na snídani?
Keď som sama, najradšej raňajkujem v posteli. A niekedy sa stane, že je to rovno obed.

Oblíbená vycházková trasa?
Chôdzu obľubujem odmalička. Nedávno som sa presťahovala do Banskej Štiavnice a veľmi som sa tešila na to krásne prostredie, lesy, lúky, tajchy a cestičky, ktoré budem môcť objavovať. Je to ale zložitejšie, ako som si predstavovala. Venujem sa tvorbe experimentálnej a vážnej hudby, čím sa, žiaľ, neuživím a ako väčšina mojich kolegov skladateľov a hudobníkov učím. Síce ma táto práca baví, pracujem do neskorého večera, popri tom doobeda komponujem, a tak sa mi zatiaľ nepodarilo vytvoriť režim, v ktorom by som mala priestor na vychutnávanie voľného času. Do prírody sa mi podarí vyraziť len málokedy. Najradšej sa túlam piargskými lúkami. Dúfam, že sa mi podarí tento životný štýl časom napraviť. V Bratislave sú to ešte karpatské a lužné lesy, dunajské ramená a centrum starého mesta.

Kde na kávu?
Kávu už nepijem, pila som ju iba niekoľko rokov, keď som žila v Portugalsku. Tam sa žijú netopierie životy, bez kávy tam neprežiješ. Káva sa popíja bežne aj o polnoci. Chodí sa spať nad ránom a spí sa celé dopoludnie, často aj popoludnie, no a ja som si tam úplne rozbila spánkový a vlastne akýkoľvek režim. Kvôli insomnii som potom kávu musela nahradiť bylinovými čajmi na spánok. Vlastne sa z toho spamätávam doteraz.

Kávu pijem len príležitostne, napríklad na lyžovačke – najradšej pod Chopkom, tú z detvianskej pražiarne. I tak prezradím niekoľko čarovných miest v Bratislave, hoci tam nečapujú kávu, ale pivo – Mark Twain pri Karloveskom ramene, Tyršák, Stará tržnica a bufet Obrátka na hrádzi za Rusovcami, tieto sú pre mňa TOP!

A na večeři?
Jedlá vrátane večere si riešim väčšinou doma, hlavne rýchlo, zdravo a jednoducho. Po večeri si ale rada vymýšľam bohatý program.

Na něco ostřejšího?
Tak to jednoznačne na indickú kuchyňu!

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
Najčastejšie je to Nultý priestor A4, T3 - Kultúrny prostriedok, LOM, Fuga, koncertné sály Slovenského rozhlasu, Klarisiek, Kino Nostalgia, Lumiére, Štúdio 12. Mohlo by byť podobných miest u nás viac, ale som vďačná aj za tieto.

Kam se chodíš zašít?
Do noci, do hory, do jazera, do lesa, do kresla, do vĺn, do hojdacej siete v záhrade, do spacáku – ja sa vlastne najradšej zo všetkého zašívam, milujem, keď môžem nejaký čas nebyť a tiež objavovať, kde všade sa dá nebytie trénovať.

Kdyby ses měla přestěhovat, kde by to bylo?
Asi by tam nesmel chýbať oceán alebo more, hory a rozhodne by to bolo smerom na juh. Som skôr južanský typ, aj povahovo – pomalý, všade meškám, nekonečne odchádzam z domu, všetko odovzdávam doslova v posledných sekundách deadlinu, vrátane prihlášok na štúdium, záverečných diplomových prác, a aj keď nemám čas, mám pocit, že mám všetok čas vo vesmíre. Presne takí sú ľudia na juhu Európy. Som presvedčená, že by mne a aj môjmu okoliu bolo oveľa ľahšie v takejto krajine.

Ideální dopravní prostředek?
Bicykel a karavan. A lyže.

Info

Barbora Tomášková.
web

A Day of Sound
26. 8. 2023 16:00
GASK, Kutná Hora
web festivalu

foto © Martin Michlik

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Kam na rajz s Bárou Hodonickou (Regiony)

redakce 15.05.2024

„Jedinečná atmosféra, očekávaná i naprosto náhodná setkání dělají z divadelního Hradce to jediný místo, kde v červnu chce a musí být každý,“ říká ta, která žije kulturou.

Vstupní prohlídka: Lament

redakce 13.05.2024

Apokalyptické vize i sociální kritika, poezie, u které se tančí. A dvojice Lament v naší čekárně u příležitosti aktuálního alba.

Pořadatelská: Tomáš Jarkovský (Regiony)

redakce 11.05.2024

Na jaké divadelní představení a festivaly nás pozve vášnivý divadelní nadšenec a ředitel Draku? Regiony a nejen ty.

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Pořadatelská: Ivo Lorenc (MeetFactory)

redakce 02.05.2024

Kytarista několika brněnských kapel a produkční MeetFactory v pořadatelské rubrice.

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Preview: Dunk!festival

redakce 25.04.2024

Lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace