Piloti z Náměště nad Oslavou otestovali nový hasicí vak

blank

Piloti z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku trénovali s novým typem hasicího vaku, který pojme až tři tisíce litrů vody. Na akci se podílelo také dopravní letectvo z Prahy-Kbelí. Informoval o tom Deník.

Cvičení proběhlo na kbelské základně a na Labi v Litoměřicích. Cvičení mělo ověřit letové schopnosti hasicího vaku, úkony spojené s údržbou vaku a způsob připojení vaku k vrtulníku. „Hasicí vak BB6587 je schopen přinést násobně větší účinnost hašení a likvidace požárů v porovnání se stávajícími hasicími vaky BB3542, které se používají v podvěsu vrtulníků W-3A Sokol,“ komentoval revizní technik Jiří Zelenka.

Vak s kapacitou 2 950 litrů je ze speciální gumové tkaniny. „Doba přeletu s novým hasicím vakem a doba potřebná pro plnění a výpar shozené vody v požářišti jednoznačně ukazují na mnohem větší účinnost hašení a likvidaci požáru,“ řekl pilot Zdeněk Heuschneider. Novinkou je ovládání výpustě vaku pomocí zařízení, které obsluhuje palubní technik z nákladové kabiny.

„Zařízení je umístěné v přenosném kufru a je plně přenosné. Umožňuje až stovky shozů bez nutnosti dobití. Zároveň je natolik flexibilní, že poskytuje ovládání vaku bez úpravy vrtulníku, takže je možné navěsit celý hasicí systém na jakýkoli vrtulník s odpovídající nosností,“ vyzdvihl pilot.

Scroll to Top