Chcete zamířit na Měsíc? Krajina Valle de la Luna je jako z jiného světa! Nachází se v severním Chile

Přidat na Seznam.cz

Valle de la Luna je fantastická měsíční krajina, která je součástí pohoří Cordillera de la Sal patřícího do národní rezervace Los Flamencos. V této lokaci se nachází zajímavé skalní útvary, které stojí rozhodně za to vidět.

O Valle de la Luna

Valle de la Luna je tvořeno vrstevnatostí a solnými výstupy způsobenými přírodními činiteli, uvádí ValleDeLaLunaChile. Od západu k východu se táhne vyvýšený reliéf zvaný Domeyko, jehož nejvyšším bodem je vrch Quimal ve výšce 4 278 metrů. Na něj navazuje solné pohoří, nízký sektor známý jako předandská deprese (kde se nachází údolí) a nakonec velké pohoří And. Z údolí Valle de la Luna je také možné pozorovat sopky: Licancabur (5 916 m), Aguas Calientes (5 924 m), Lascar (5 154 m) a Acamarachi (6 046 m) a další.

Přírodní fenomén

V Měsíčním údolí se nacházejí vyschlá jezera, která jsou díky složení soli pokryta nádherným bílým pláštěm. Za úplňkových nocí má údolí také nepopsatelné kouzlo a krajina působí skutečně impozantně. Díky své přírodní kráse a vzhledu měsíční krajiny, tuto lokaci navštěvují stovky turistů.

Zajímavosti o Valle de la Luna – Měsíční údolí sloužilo jako testovací lokace

Ve skutečnosti zde byl kdysi testován prototyp roveru na Mars, protože vědci považovali údolí El Valle de la Luna za nejbližší možný prvek Marsu. Celkově vzato návštěva tohoto majestátního místa nikoho nebude mrzet, protože by mohla inspirovat k pokračování v průzkumu ještě lákavějších míst, jako je toto.

Místo několika jeskyní

V této destinaci se také nachází spousta jeskyní, které jsou bledě rezavých barev, a ti, kteří se nebojí stísněných prostor, mohou skutečně vstoupit do malých jeskyní a dosáhnout vrcholu některého z pilířů, na který lze snadno vylézt.

Jedno z nejsušších míst na Zemi

Jelikož je poušť jedním z nejsušších míst na planetě, sopečné vrcholy, které se kaskádovitě táhnou, kam až oko dohlédne, proměnily v solné a kamenné sloupy, které jsou rozhodně jediné svého druhu. Přesto je při různých kamenných a písečných útvarech skutečným umělcem, který toto mistrovské dílo vytvořil, příroda, neboť větry a voda zanechaly na zemi své stopy a odpařená slaná voda pokrývá její část.

Pokud tedy patříte mezi cestovatele, kteří milují neobvyklá místa, pak nesmíte vynechat návštěvu Valle de la Luna.

Zdroj: valledelalunachile.com, alluringworld.com, Youtube