Julius Zeyer – Josef Suk: Radúz a Mahulena. Pohádkové drama o neuvěřitelné síle lásky

13. srpen 2023

V archivní nahrávce z roku 1955 účinkují v titulních rolích Václav Voska a Marie Glázrová, dále hrají Vladimír Leraus, Marie Vášová, Antonie Hegerlíková, Otomar Korbelář a další. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Stojmír, král tatranský (Vladimír Leraus), Runa, jeho žena (Marie Vášová), Prija, jejich dcera (Marta Kučírková), Živa, jejich dcera (Drahomíra Hůrková), Mahulena, jejich dcera (Marie Glázrová), Radúz, kralovic v Maguře (Václav Voska), královna Nyola, jeho matka (Antonie Hegerlíková), Radovid, starý sluha Radúzův (Karel Pavlík), Pribina, důvěrník Stojmírův (Bedřich Bobek), Vratka, dřevorubař (Otomar Korbelář)
Připravil: Oldřich Hoblík
Hudba: Josef Suk
Režie: Oldřich Hoblík
Natočeno: 1955

Julius Zeyer napsal toto poetické drama v roce 1896 na motivy slovenské lidové pohádky. Jeho základní motiv se ale objevuje i v jiných literaturách. V dramatické básni se snoubí pohádkové motivy, mytologické odkazy, barvitý poetický jazyk a v neposlední řadě původní hudba Josefa Suka.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.