Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Proč slaví Brno v srpnu svátek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Součástí oslav byly i ukázky sehranosti jezdců a koní na Kraví hoře.

Nejen lidé, ale i města mají své svátky. Zpravidla jsou navázány na jejich založení nebo první listinnou zmínku. Anebo - jako v případě Brna - připomínají významný historický moment z jejich minulosti.

Článek

Během víkendu se odehrály třídenní oslavy souhrnně označené jako Den Brna 2023. Celý program upomínal k až zázračnému osvobození města od švédských oblehatelů za třicetileté války.

Mezi 3. květnem a 23. srpnem 1645 se na dohled městských hradeb rozložila bezmála 30.000 armáda pod vedením Lennarta Torstensona, který si umínil, že tentokrát už mu Brno neunikne. Když se o jeho zteč pokoušel před dvěma lety (podzim 1643), město se mu ubránilo.

Tentokrát si potřeboval zchladit žáhu po neúspěšném tažení na Vídeň a Brno se jevilo jako celkem snadný terč, zvlášť když proti jeho armádě stálo jen 500 obránců posílených o cca 1000 občanů pod vedením mladého plukovníka s francouzskými kořeny Jean Louise Raduits de Souches.

Díky jeho zkušenostem získaným při obléhání La Rochelle se obránci dobře připravili a pro Švédy se stali dost tvrdým oříškem. Brnu navíc přispěchali na pomoc i studenti místní jezuitské koleje vedení jejím rektorem Martinem Středou.

Torstenson se prý nechal slyšet, že „s tou myší dírou bude hotov za tři dny“ (a pak že v dějinách nejsou paralely, kdosi z východu měl nedávno stejné plány ohledně Ukrajiny), ale obléhání se táhlo víc než 3 měsíce.

Obráncům už docházely zásoby ledku, nezbytného pro výrobu střelného prachu, a proto se Torstenson (trápený navíc dnou) rozhodl pro finální útok, který měl být 15. srpna. Že to všechno nakonec dopadlo jinak, si můžete připomenout tady: Zamachrujte a rozluštěte přesný čas z brněnského orloje - Seznam Médium

Každopádně Brno na své obránce nezapomnělo a kromě orloje si je připomíná v srpnu hned na několika místech.

V podzemí pod Zelných trhem se tak trochu čarovalo při ulévání kouzelné černé kule, která podle legendy jediná mohla zabít ďáblem chráněného švédského velitele.

Na hradě Špilberku byl středověký jarmark a v sobotu ulicemi centra prošel kostýmovaný průvod.

Na Kraví hoře probíhaly ukázky dobových zbraní, sehranosti jezdců s jejich oři, muzicírovalo se a vše vyvrcholilo ukázkou dobývání hradeb.

V neděli se pak konala děkovná bohoslužba za Brno a jeho obyvatele.

I přes tropické teploty byly všechny položky na programu hojně navštíveny a pokud se malých Brňáků na tuhle část historie zeptáte, možná si vzpomenou, že tu kdysi jejich předkové vybojovali klid díky neohroženému „mušketýrovi“ de Souches.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz