Kvíz s Angelikou pro znalce filmových dobrodružství krásné markýzy

Kvíz s Angelikou pro znalce filmových dobrodružství krásné markýzy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nebojácná Angelika se nezalekla ničeho. Hlavu popletla i samotnému králi Francie. Krásná, nezkrotná a neodolatelná. Připomeňte si její romantický příběh plný lásky, napětí i bolestných ztrát prostřednictvím kvízu.

První díl z filmové série o Angelice by natočen v roce 1964, k československým divákům se ale dostal poprvé až na podzim 1968, kdy navázal na úspěch příběhů o Vinnetouovi. Jednotlivé filmy vznikaly podle předlohy Anne Golon, která s jejich finální podobou nebyla příliš spokojená. Angelika má v první knize 17 let a její budoucí manžel, Joffrey de Peyrac, 30. Dělí je tedy přibližně stejný věkový rozdíl jako jejich představitele. Michèle Mercier bylo při natáčení prvního filmu 25 let a Robertu Hosseinovi 37.

Scéna z filmu Angelika a král
Scéna z filmu Angelika a král | Zdroj: FTV Prima

Michèle Mercier už tenkrát byla velkou hvězdou, především v Itálii, a ke konkurzu na roli Angeliky se nechala spíš dotlačit. Během vyčkávání ztratila trpělivost, a když ji potom požádali, aby zahrála vztek, nemusela nic předstírat. Nefalšovaný výbuch hněvu jí překvapivě zajistil vítězství a zbavil ji všech konkurentek. Byly mezi nimi takové legendy jako Jane Fonda, Brigitte Bardot nebo Catherine Deneuve. Roli měla navíc původně slíbenou herečka Marina Vlady, bývalá manželka herce Roberta Hosseina.


Ačkoli je Mercier všechny porazila, někdy to skoro vypadalo, že se jedná spíše o Pyrrhovo vítězství. Musela si nechat obarvit černé vlasy a vydobyla si ve smlouvě dodatek o tom, že ji nikdo ze štábu nesmí vidět nahou. Když v jedné scéně vstupovala do vany, jak ji bůh stvořil, měla ve skutečnosti na bradavkách a od pupíku až ke stehnům nalepené kousky červené náplasti. Umělou hmotou si zakryla i přirození.

Ani natáčení následujících filmů pro ni ale nebylo příjemné. Např. ve snímku Nezkrotná Angelika doopravdy omdlela poté, co ji traumatizovala násilná scéna v podpalubí, kde se na ni vrhla skupinka statistů ztělesňujících špinavé kriminálníky. Roztrhali jí šaty, divoce se jí dotýkali po celém těle, jeden ji dokonce prudce uhodil do prsou, takže na nich měla otoky téměř dva roky. Není divu, že se jí do natáčení dvou posledních pokračování už vůbec nechtělo a že si za každé vymohla honorář jeden milion franků.

Robert Hossein jako Joffrey de Peyrac
Robert Hossein jako Joffrey de Peyrac | Zdroj: FTV Prima

To Robert Hossein se kvůli roli Peyraca nemusel namáhat prakticky vůbec. Producent Francis Cosne s ním měl zkušenost už z romantického dramatu Láska na polštáři (1962) s Brigitte Bardot a do filmu Angelika, markýza andělů ho chtěl za každou cenu. Hossein se naopak snažil z role kulhavého a zjizveného hraběte vykroutit. Bohužel Cosnemu neprozřetelně podepsal jednu prázdnou smlouvu a dlužil mu spolupráci na dalším filmu. Byl tak zahnaný do úzkých a hrozil i soudním sporem – ze strachu, že by mu Peyrac mohl zničit slibně rozjetou kariéru. Nakonec tu úlohu přijal pod podmínkou, že bude moct upravit vzhled postavy dle vlastního uvážení.

Vyzkoušejte si náš kvíz a ukažte, jak dobře znáte filmová zpracování příběhů o Angelice.

 

Zdroje článku: