Firma chce rozšířit těžbu vltavínů u Ločenic na Českobudějovicku. Ministerstvo vyslyšelo námitky odpůrců

14. srpen 2023 11:10

Místní obyvatelé, ekologické spolky i vedení obce jsou proti rozšíření těžby vltavínů v lomu u Ločenic na Českobudějovicku. Soukromá firma tam chce vybudovat nové ložisko o rozloze třiceti hektarů. Ministerstvo životního prostředí teď ve zjišťovacím řízení argumenty odpůrců vyslyšelo. Investor se musí vyrovnat s devíti připomínkami, které se týkají vlivů na vodní zdroje, zemědělskou půdu nebo celkový ráz krajiny.

Stávající pískovna u Ločenic, kde se těží vltavíny, by se měla rozšířit na rozlehlou louku. „Nejvíc se obáváme toho, že ten prostor, kde by se mělo těžit, je 400 metrů od pramene pitné vody pro obce Ločenice a Svatý Jan nad Malší a asi 600 metrů od pramene vody pro Nesměň, Todně a Něchov,“ říká Vladimír Boháč ze spolku Natura Nesměň.

Proti záměru vznikla také petice, výhrady má i Česká inspekce životního prostředí. Ta požaduje, aby investor vypracoval studii, která mimo jiné posoudí vliv na krajinný ráz.

Čtěte také

„Kdyby to byla nějaká surovina, která bude stěžejní pro stát, asi bychom se chovali trochu jinak. Samozřejmě, že bychom nějaké připomínky měli, ale ne takové jako když se mají těžit vltavíny. Ty jsou tady miliony let, tak proč tu nemůžou být dál,“ dodává Vladimír Boháč.

Rozšíření lomu odmítá i vedení obce Ločenice. Podle starosty Jaroslava Bíny je už stávající těžba pro obyvatele citelnou zátěží. „Jezdí tady mnoho nákladních aut, dělají hluk. U výjezdu z pískovny bydlí několik občanů a tam je to zasažené prašností,“ popisuje.

Firma MAWE CK, která lom provozuje a chce ho rozšířit, má dva jednatele. Oba se k situaci odmítli vyjádřit.

Zatím tedy není jasné, jak se k připomínkám tato společnost postaví, ani to, kdy ministerstvo životního prostředí k záměru vydá definitivní závazné stanovisko.

Spustit audio

Související